Djurens Rätt
djurensratt-se/aktuellt/event/EFSA_event_jan2024
25 January 2024

Djurens Rätt på plats i Bryssel om pälsdjurens framtid

Efter det framgångsrika medborgarinitiativet Fur Free Europe svarade EU-kommissionen att det första steget är att utreda pälsdjurens välfärd genom myndigheten EFSA. I måndags deltog Djurens Rätt på ett möte med EFSA tillsammans med representanter från djurskyddsorganisationer, forskare och pälsdjursindustrin. Vårt syfte var att se till att oberoende forskning används och att framföra att förbud är den enda möjliga vägen framåt.

Mötet som genomfördes 22 januari i Bryssel arrangerades utifrån de riktlinjer EFSA fått av EU-kommissionen om att utreda pälsdjurens välfärd på farmer inom EU. Detta efter att 1,5 miljoner medborgare gjort sin röst hörd för ett pälsfarmningsförbud i hela EU genom Fur Free Europe.

Under mötet deltog Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef för Djurens Rätt.

– Det är viktigt att processen präglas av opartiskhet och öppenhet. En oro är som alltid att industrin ska överrepresenteras på bekostnad av icke-statliga organisationer och oberoende forskare, men det första mötet kändes bra. Djurrättsrörelsen fick föra sin talan och kommer arbeta för att ges fortsatt utrymme, säger Sebastian Wiklund.

En utredning av EFSA blev EU-kommissionens första åtgärd som senare kan leda till ett förbud. Utredningen förväntas bli klar senast mars 2025.

Förutom representanter för djurskyddsrörelsen deltog också forskare som öppet visade vänskaplighet med pälsdjursindustrin, men också forskare som kritiserade att mycket av den forskning som gjorts utgått från att burar varit det enda och det bästa tillgängliga systemet. I själva verket kan ingen typ av berikning kompensera den bristande miljö en gallerbur utgör.

Ungefär 7,7 miljoner djur utnyttjas fortfarande i EU för pälsproduktion. Men 20 medlemsstater har infört begränsningar eller förbud mot farmerna. Sverige räknas med där efter utfasning av chinchilla- och rävfarmer samt årets kompensationer för nedläggning av minkfarmer.

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: