Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_4
13 September 2023

Djurens Rätt om regeringens besked om minkfarmerna: Äntligen!

Regeringen har idag lämnat besked om hur de ser på minkfarmernas framtid. I ett förslag till budgetpropositionen föreslår regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna att 180 miljoner kronor avsätts för avveckling under 2024 och 2025. I regeringens pressmeddelande framgår också att det parallellt inleds ett arbete med att se över djurskyddslagstiftningen för att utreda om pälsdjursfarmning ska förbjudas. Djurens Rätt gläds och välkomnar dagens besked.

Äntligen! Det här beskedet för minkarna är oerhört efterlängtat. Det markerar början av slutet för all pälsdjursuppfödning i Sverige, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Regeringen föreslår i sin budgetmotion att avsätta totalt 180 miljoner kronor år 2024 och 2025 för att stötta de företagare som frivilligt avvecklar sin verksamhet med minkuppfödning för pälsproduktion. Stödet är tänkt att betalas ut till företag efter genomförd avveckling under perioden. 

En kontrollerad avveckling är något Djurens Rätt återkommande har föreslagit. Hösten 2021 publicerade Djurens Rätt en rapport med liknande förslag som regeringen nu går ut med.

Djurens Rätt har aktivt arbetat för en avveckling av pälsdjursfarmer i mer än 50 år och samlade nyligen in runt 100 000 namn för ett pälsfritt Europa som lämnades in i våras. Utsikten om ett eventuellt förbud på EU-nivå, tillsammans med det faktum att fler än 20 medlemsländer redan tagit ställning mot pälsdjursfarmning, anges som bakomliggande orsaker till dagens besked av regeringen.

– Det här beskedet är först och främst glädjande för alla minkar, men inte minst för Djurens Rätts medlemmar och supportrar som engagerat sig i decennier. Utan deras insatser och stöd hade detta inte hänt, avslutar Camilla Bergvall.

Stöd oss

Djurens Rätts arbete gör skillnad

Hjälp oss att fortsätta arbetet för de djur som är flest och har det sämst. 

Bli månadsgivare idag
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: