Djurfrågor engagerar både partier i sin helhet och enskilda riksdagsledamöter. I år inkom fler än 3000 motioner under den allmänna motionstiden som pågick mellan 10 september och 4 oktober. Nedan listas ett urval av förslagen inom en rad områden som är prioriterade av Djurens Rätt.
I både Utfasning av turbokycklingar av Rebecka Le Moine m.fl. (MP) och Djur inom livsmedelsindustrin av Markus Wiechel och Victoria Tiblom (SD) nämns utfasning av turbokycklingar. Utöver detta ser personerna bakom motionerna positivt på att Sverige borde utgå från kriterierna inom European Chicken Commitment som en lägstanivå för kycklingarnas välfärd.
Skriv under Djurens Rätts namninsamling för att uppmana regeringen att anta ett förbud mot turbokycklingar här.
Rebecka Le Moine m.fl. (MP) motionerar om ett Förbud mot burhållning av hönor precis som Magnus Manhammar (S) i motionen Förbud mot burhållning av hönor i Sverige.
Helena Lindahl m.fl. (C) yrkar i motionen Jord, skog och jakt på att Sverige ska påbörja en stegvis utfasning av hönor som hålls i burar, och i motionen Djurkskydd erkänner Martin Kinnunen m.fl. (SD) att hönor i inredda burar är begränsade i sin rörelsefrihet, men yrkar på att reglering av burhöns bäst sker på EU-nivå.
I motionen Förbud mot avlivning av hankycklingar yrkar Rebecka Le Moine m.fl. (MP) på att förbjuda avlivning av tuppkycklingar till förmån för tidig könsbestämning i äggen. I motionen står det:
“Värphönsraser är framavlade i syfte att värpa ägg, men hälften av äggen innehåller tuppar och eftersom tupparna är av värphönsras har dom inte alls den tillväxt som slaktkycklingar har. Branschen ser därför ingen ekonomi i att föda upp dem och idag avlivas samtliga dagsgamla tuppkycklingar som kläcks i kläckerier för värphöns. Det är alltså ägg som kläckts och levande kycklingar som under sina första timmar i livet gasas eller slängs ned i en köttkvarn. I Sverige dödas fem miljoner kycklingar genom gasning eller malning varje år.”
En handlingsplan/strategi för att komma bort från djurförsök nämns i motionerna Plan för att fasa ut djurförsöken inom forskning och utbildning av Jytte Guteland och Sofia Skönnbrink (S), Utfasning av djurförsök av Mats Sander (M), Utbildning och forskning för ett hållbart samhälle av Amanda Lind m.fl (MP), och Nationell handlingsplan för att nå en djurfri forskning av Magnus Manhammar (S).
Att skjuta till mer pengar till satsningar på djurfri forskning nämns i motionerna Utbildning och forskning för ett hållbart samhälle av Amanda Lind m.fl. (MP) och i Djurskydd av Martin Kinnunen m.fl. (SD).
I regeringens budgetproposition öronmärktes, likt förra året, inga pengar till Sveriges 3R-center som arbetar med att ersätta, minska och förfina användningen av djurförsök. Sedan centret grundades 2017 har det tilldelats 15 miljoner årligen. I partiernas budgetmotioner, alltså de partier som inte står bakom regeringens budgetproposition, fanns satsningar på 3R-centret. Socialdemokraterna yrkar på att den tidigare nivån med 15 miljoner behålls, Miljöpartiet toppar upp summan till 20 miljoner, och Vänsterpartiet skjuter till hela 40 miljoner. I Centerpartiets budgetmotion fanns inga avsatta pengar, trots att de i våras uppgav för Djurens Rätt att finansieringen åtminstone bör återgå till den tidigare nivån.
Frågan om kornas betesrätt har varit högaktuell den senaste tiden i och med den statliga utredning som föreslår att beteskravet för mjölkkor i lösdriftsstallar ska slopas - någonting som skulle påverka åtta av tio kor i Sveriges mjölkfabriker.
Magnus Manhammar yrkar på att att värna och utveckla den svenska betesrätten i motionen Kornas rätt till bete och utevistelse. Camilla Mårtensson m.fl. (L) motionerar om Ersättning för ekosystemtjänster som stärker djurs möjligheter till bete. Martin Kinnunen m.fl. (SD), tar inte ställning för att bevara betesrätten, men lyfter i motionen Djurskydd att de vill utreda hur det kan underlättas för djurhållare som vill hålla djur utomhus hela året, om ett fullgott djurskydd samtidigt ska kunna säkerställas. Emma Nohrén m.fl. (MP) skriver i motionen Satsning på Sveriges bönder att de vill utveckla beteskravet så att fler djur inkluderas, och att möjliggöra ersättning för ökad betestid för fler djurslag såsom tjurar, grisar, höns och kycklingar.
Skriv under Djurens Rätts namninsamling för att bevara och utveckla betesrätten här.
En handlingsplan för växtbaserade livsmedel önskar sig Anne-Li Sjölund m.fl. (C). Växtbaserad mat – en framtidsbransch för Sverige, enligt Magnus Manhammar (S).
Socialdemokraternas budgetmotion nämner att i takt med att efterfrågan på växtbaserade livsmedel ökar bör bättre förutsättningar skapas för att odla växtbaserade proteiner på svenska gårdar, och pekar ut en mer växtbaserad kosthållning som en del av klimatomställningen.
Miljöpartiets budgetmotion lyfter den ökade förfrågan på växtbaserat protein och vill öka satsningarna på grönsaks- och trädgårdsodling med 30 miljoner per år.
Vänsterpartiets budgetmotion efterlyser stöd för produktion och förädling av växtbaserad mat, och skriver att det kan ske genom utveckling av nya livsmedel, nya odlingsmetoder samt stärkt produktionsstöd för växtbaserade livsmedel. I motionen Ökad nationell självförsörjning med hållbart jordbruk av Kajsa Fredholm m.fl. (V) lyfts även att ett nationellt mål om att minska köttkonsumtionen med minst 25 % till 2030, jämfört med dagens nivåer, bör införas.
I motionen Myndighet och minister för djurskydd yrkar Rebecka Le Moine m.fl. (MP) på just detta: Att påbörja arbetet med att inrätta en djurskyddsmyndighet och att tillsätta en djurskyddsminister med särskilt ansvar för djurskydd, djurvälfärd och djurrätt.
Motionen En moderniserad hantering av tamdjur är undertecknad Markus Wiechel och Victoria Tiblom (SD) som vill se över införandet av en djurbalk för såväl vilda som tama djur samt utreda inrättandet av en djurskyddsmyndighet. Martin Kinnunen m.fl. (SD) är inne på samma spår i motionen Djurskydd angående en djurskyddsbalk, och lyfter även behovet av att säkerställa kompetensförsörjningen avseende djurskydd inom polisen. Två motioner, denna och denna, underteckande SD-ledamöter, lyfter även förslag om att inrätta en nationell djurskyddspolis.
Motionen Djurskydd av Martin Kinnunen m.fl. (SD) yrkar på att Sverige bör driva på för en bättre djurskyddslag inom EU.
I motionen De gröna näringarna och äganderätten yrkar Gudrun Brunegård (KD) på att verka för att höja ambitionsnivån i EU vad gäller djurskyddet inom livsmedelsproduktionen.
Socialdemokraternas budgetmotion lyfter behovet av att verka för en skärpning av EU:s djurskyddslagstiftning så att den motsvarar svensk standard, och Jord, skog och jakt av Helena Lindahl m.fl. (C) är att inne på samma spår när de skriver att EU bör höja sina miljö- och djurskyddskrav för att motsvara standarden i Sverige.
Skriv under Djurens Rätts namninsamling för att uppmana EU-kommissionen att hålla sina löften till djuren här.
Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen.