Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Minkar/mink_glad_4
25 October 2023

Europaparlamentariker höjde rösterna för Fur Free Europe under debatt

Den 19 oktober debatterades det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe i Europaparlamentet. Initiativet samlade ihop 1,5 miljoner underskrifter på knappt 10 månader och syftar till att förbjuda pälsdjursuppfödning samt handel med pälsprodukter på EU:s inre marknad. Under debatten höjde ett 20-tal Europaparlamentariker sina röster för djuren och stödet var överväldigande.

Djurens Rätt har tidigare skrivit om den offentliga utfrågningen av Fur Free Europe som ägde rum den 12 oktober, där Europaparlamentariker, djurskyddsorganisationer, forskare och tidigare företrädare för pälsindustrin upprepade gånger uttryckte sitt stöd för ett pälsfritt Europa. Debatten som följde veckan därpå, den 19 oktober, utgjorde ytterligare ett styrkebesked. Under debatten gick 23 Europaparlamentariker upp i talarstolen för att påtala det orimliga i att 37 miljoner djur varje år sätter livet till inom Europas pälsdjursindustri.

Det känns bra att ha denna debatt i ryggen när vi inväntar kommissionens återkoppling på initiativet. Det är glädjande och viktigt att många parlamentariker är tydliga med att EU-kommissionen helt enkelt inte kan ignorera medborgarnas krav på förändring, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Samma vecka stod det däremot klart att det inte blir någon omröstning i Europaparlamentet om Fur Free Europe i detta skede. Om en omröstning hade genomförts, och en majoritet av parlamentet hade ställt sig bakom, hade det skickat en stark signal till kommissionen om att ett eventuellt förslag på förbud mot pälsdjursfarmning hade tagits emot väl. Så var fallet med initiativet End the Cage Age där en överväldigande majoritet ställde sig bakom utfasningen av burar inom EU:s livsmedelssystem.

En övervägande majoritet av de närvarande parlamentarikerna röstade nej till en sådan omröstning. Från svenskt håll var det följande politiker:  Carina Ohlsson, Helene Fritzon och Ilan De Basso från Socialdemokraterna, Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani från Centerpartiet, Tomas Tobé och Jörgen Warborn från Moderaterna, Sara Skyttedal från Kristdemokraterna, och Charlie Weimers från Sverigedemokraterna. Bara Pär Holmgren från Miljöpartiet röstade ja.

Det är ingen hemlighet att bara tre svenska riksdagspartier officiellt tagit ställning mot pälsdjursfarmning, men vår förhoppning är såklart att övriga partier vågar landa i andra slutsatser när det rör sig om ett beslut på EU-nivå. I och med regeringens besked om stöd för frivillig avveckling på hemmaplan borde alla vara överens om att pälsdjursfarmer inte hör hemma i ett modernt EU, avslutar Camilla Bergvall.

Kommissionen väntas återkomma med besked i mitten av december.

Stöd oss

Stöd vårt politiska påverkansarbete!

Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Hjälp oss i arbetet för att återspegla djurens rättigheter i lagstiftningen.

Bli medlem
Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: