Under 2022 polisanmälde Djurens Rätt en djurfabrik i Grums med anledning av misstänkt djurplågeri mot tusentals hönor och 16 nötdjur. I väntan på rättegång har den misstänkta personen fortsatt ha djur. Det visar en kontrollrapport som Djurens Rätt har tagit del av från när Länsstyrelsen besökte gården i början av 2024.
– Jag är mycket bekymrad över att det går så långsamt och att det fortsatt befinner sig djur i den här personens närhet flera år efter vår polisanmälan. Brott mot djur måste tas på allvar och rättegångar om djurplågeri ske inom en rimlig tidshorisont, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Redan innan Djurens Rätts polisanmälan hade den misstänkta personen djurförbud för nötdjur. Men enligt kontrollrapporten från Länsstyrelsen i Värmland befann det sig fortsatt kor på gården 2024 som – enligt egen utsago – ska tillhöra en annan person och därmed vara förenligt med djurförbudet. Enligt kontrollrapporten fanns också nio hönor kvar, som inte sköttes i enlighet med djurskyddslagen. Vad det var för djurskyddsbrist har sekretessbelagts, men det ska ha åtgärdats utan någon uppföljande kontroll.
Datum för rättegång för de händelser som Djurens Rätt polisanmälde 2022 är fortsatt oklar. Anmälan gällde bland annat svårt sjuka och skadade djur som inte hade fått nödvändig vård, döda hönor som låg i de levande djurens ströbäddar, kraftigt gödselförorenade kor som saknade tillgång till foder, samt nötdjur som hölls i strid med ett tidigare meddelat djurförbud. Djurens Rätt bevakar domstolen för att se när rättegången blir av, och kan konstatera att den utdragna processen vittnar om att brott mot djur inte har så hög prioritet som samhället ger sken av.
Djurens Rätt arbetar för att de plågsamma djurfabrikerna ska monteras ned. Hjälp oss i arbetet!