I EU-kommissionens nyligen presenterade arbetsprogram för 2025 lyser djurfrågorna med sin frånvaro, men EU:s nya djurskyddskommissionär verkar ha en plan med siktet inställt på 2026. Djurens Rätt välkomnar beskedet men kräver en tydligare plan på hur översynen av EU:s djurskyddslagstiftning ska genomföras i sin helhet.
Hösten 2023 skulle förslag på EU:s nya djurskyddslagstiftning presenteras. Fyra lagstiftningspaket − hållning av djur, transport, slakt och djurskyddsmärkning − skulle offentliggöras och ta EU ett steg närmare en modern djurskyddslagstiftning. Sveket blev dock ett faktum när endast förslag om djurtransporter lades fram i sin helhet. Läs mer om kommissionens svek här.
Sedan dess har kommissionen pressats på besked om de återstående delarna, men svar uteblev förra mandatperioden. Nu är vi i början på en ny mandatperiod och hoppet lever, inte minst eftersom ansvaret för djurskyddsfrågorna nu är tydligt inom EU-kommissionen.
– Att vi nu har en djurskyddskommissionär är en stor seger och något vi har arbetat för i flera år. Med ordet djurskydd i titeln hos ansvarig person stärks våra möjligheter till ansvarsutkrävande, vilket är extra viktigt när djurskyddsfrågorna befinner sig i ett så känsligt läge, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt.
Innan djurskyddskommissionären Olivér Várhelyi kunde tillträda formellt ställdes han mot väggen under en utfrågning i Europaparlamentet. Många parlamentariker verkade upprörda över att han främst fokuserade på hälsofrågor, trots att hans portfölj även omfattar djurskydd. De försökte därför pressa honom på tydliga besked. Trots upprepade försök gav han inte mer detaljer än att en utfasning av burarna inom EU:s livsmedelssystem är att vänta, i linje med det framgångsrika medborgarinitiativet End the Cage Age som Djurens Rätt var med och drev.
Den 19 december kom Várhelyi däremot med en julklapp till djurrätts- och djurskyddsrörelsen. På eget initiativ intog han talarstolen för att klargöra att 2025 kommer att ägnas åt diskussioner och samråd, medan 2026 blir året då de första förslagen från den resterande djurskyddslagstiftningen kommer läggas fram. Att lägga fram all återstående lagstiftning vore i linje med den strategiska dialogen om framtidens jordbruk i EU som hölls förra året, men exakt vilka förslag han har i åtanke framgår inte.
– Vi är jätteglada över att djurskyddslagstiftningen är uppe på tapeten igen, och vi förväntar oss inget annat än att de återstående förslagen ska levereras i sin helhet. Vi behöver tydliga löften från Olivér Várhelyi, avslutar Sebastian Wiklund.
Uppdatering
Den 19 februari presenterades EU-kommissionens Vision for Agriculture and Food – ett strategidokument som stakar ut vägen framåt för EU:s jordbruk och livsmedelssystem.
Visionen belyser vikten av att förbättra djurskyddet, inklusive en utfasning av burar och att tillämpa samma standarder för produkter som produceras i EU som för produkter som importeras från tredje land, men brister i att säkerställa tillräckligt ekonomiskt stöd till omvandlingen av Europas livsmedelssystem.
Djurens Rätt arbetar för att djurs rättigheter ska återspeglas i lagstiftningen, både i Sverige och EU. Stöd oss i arbetet.