Ett vanligt duntäcke innehåller dun från ungefär 75 andfåglar.(1) Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt. Dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar. Dunet, och påskfjädrar, som vi ser i den svenska handeln kommer ofta från fåglar som levt under hemska förhållanden. Påskfjädrar kommer ofta från kalkonfabriker i USA, som färgats i Kina.
De flesta produkter märkta ”dun” är en kombination av dunet som finns närmast huden hos andfåglar, och andra fjädrar. Dun är allt som oftast inte en biprodukt, utan du bidrar direkt till uppfödningen genom köp av dunprodukter. Kina är den största aktören i produktion av dun från andfåglar, men även andra länder som Frankrike, Ryssland och Polen har sådana djurfabriker. I Sverige finns det en förhållandevis liten kommersiell köttproduktion för tamanka, kalkon och gås,(2, 3) där fjädrarna oftast inte används.
Oavsett om dunet plockats från levande fåglar på hemska sätt, eller inte, finns det många andra djurskyddsproblem i industrin. Vattenlevande andfåglar har svaga ben och leder, eftersom de inte har behov av att kunna bära upp sin vikt på land under längre perioder. Detta kan ge upphov till ben- och fotproblem, speciellt när fåglarna ofta hålls på hårda golv i industrin, utan möjlighet att simma. Avel för snabb tillväxt, stressande miljö, trängsel och ohygieniska förhållanden, bidrar till att fåglarnas immunförsvar försämras. Det medför också att fågelinfluensavirus får utrymme att växa till, spridas och mutera.(4, 5)
Fjäderplockning och kannibalism är andra allvarliga djurskyddsproblem i industrin för dun- och fjäderproduktion. Båda problemen har koppling till att fåglarna inte får utlopp för sina naturliga beteenden som att söka efter föda och putsning – något som är knutet till tillgång av simvatten för andfåglarna.(5)
Vad ska jag använda istället för dun och fjädrar?
Qualofill, Fiberfill, Polarguard och Thinsulate är bara några av de syntetmaterial som kan användas istället för dun. Syntetmaterial behåller, till skillnad från dun, sin isolerande egenskap när det tvättas och blir blött. Genom syntet undviker man också allergirisken som är stor vid användandet av dun- och fjäderprodukter.
Om du vill byta ut fjädrarna i påskriset rekommenderar Djurens Rätt att istället pynta riset med exempelvis färgglada band, hemgjorda fjädrar av papper eller pärlplattor. Det har också börjat säljas syntetiska fjädrar i butik, som är tydligt märkta som det.
Källor:
- Hermanrud P. Dun till varje pris. Kalla Fakta, TV4, 2009-02-01.
- SVA. Hemsida: http://www.sva.se/djurhalsa/fjaderfa/artfakta-om-fjaderfa/tamankor-och-myskankor Sidan besökt 2023-02-06.
- SVA. Hemsida: http://www.sva.se/djurhalsa/fjaderfa/artfakta-om-fjaderfa/tamgass Sidan besökt 2023-02-06.
- Djurens Rätt (2022) Åtgärder för att hindra smittspridning i Sveriges djurfabriker – och förbättra djurvälfärden.
- Ankarcrona E.(2009). Ankuppfödning. Sveriges Lantbruksuniversitet.