Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/nyheter/Levande_bland_döda_Shutterstock
Levande kycklingar har hittats i sopor hos Guldfågeln. Bild: Shutterstock
03 October 2024

Svältande kycklingar och frätskador hos Guldfågeln: Djurens Rätt kräver åtgärder

Bakom två av de största kycklingslakterierna i Sverige står varumärket Guldfågeln, där kycklingar har utsatts för ett allvarligt lidande enligt Djurens Rätts nya kartläggning. Under förra året hade slakterierna brister i djurskyddet gällande bland annat svält och hög dödlighet i transporterna. Levande kycklingar har också hittats i sopor och kycklingar har riskerat att skållas levande. Djurens Rätt menar att politiker och företag behöver ta krafttag för att stoppa lidandet.

Kycklingslakterierna på Öland och i Falkenberg, som ägs av Guldfågeln AB och Torsåsen fågelprodukter AB, har under föregående år haft stora djurskyddsbrister där kycklingar som kommer in till slakteriet har klämts i transportburarna. Kycklingarna har haft allvarliga frätskador under fötterna och kontrollrapporter visar även på en extremt hög dödlighet i transporter till slakteriet. Bristerna tyder på att de problem som drabbar flest individer fortsatt främst kommer från uppfödningsanläggningen och under transporterna. Bristerna upptäcks inte förrän efter transport, eller till och med efter att kycklingarna har dödats, eftersom slakteriet också har haft brister i sin interna kontroll.   

– Det verkar inte gå att säkerställa att kött från Guldfågeln kommer från fabriker där djurskyddslagen följs. Det handlar inte om enskilda fall eller misstag, utan detta är systematiska problem, år efter år, som visar att vi en gång för alla måste montera ned de storskaliga djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Livsmedelsverket och länsstyrelserna har skrivit 88 kontrollrapporter om varumärket Guldfågelns slakterier under 2023. På 65 av kontrollerna upptäcktes brister, det vill säga vid cirka 74 % av kontrollerna. Upp emot 40 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på Guldfågelns slakterier varje år, varav minst 50 000 individer under 2023 utsattes för brottsliga djurskyddsbrister som innebar ett extremt lidande. Vid ett tillfälle utsattes tusentals kycklingar för svält eftersom det inte finns något foder på slakterierna när det blir förseningar i slakten.  

Djurskyddsbrister som upptäcktes hos Guldfågeln på Öland 2023  

● Vid minst tre tillfällen har “onormalt många” kycklingar haft frätskador under fötterna, vilket indikerar att tiotusentals kycklingar har lidit.   

● Vid minst ett tillfälle har “onormalt många” kycklingar hittats döda i transportfordonet, vilket drabbade minst ett tusental individer.   

● Vid ett tillfälle var transportfordonet överbelagt med för många kycklingar.  

● Vid nio tillfällen har kycklingar hittats klämda i transportburar, eller att “ovanligt många” kycklingar har hittats döda eller sjuka i transportfordonet, vilket drabbat tusentals individer.     

● Vid sju tillfällen har brister upptäckts på slakteriet. Bland annat har det varit ett driftstopp, en levande kyckling har hittats bland avfall och döda kycklingar, och personalen har missat skadade kycklingar under sina kontroller.  

Djurskyddsbrister som upptäcktes hos Torsåsen fågelprodukter i Falkenberg 2023  

● Vid minst sex tillfällen har “ovanligt många” kycklingar hittats döda i transportfordonet, vilket drabbade minst ett tiotusental individer.   

● Vid 25 tillfällen har kycklingar hittats klämda i transportburar, eller att “ovanligt många” kycklingar har hittats döda eller sjuka i transportfordonet, vilket drabbat tusentals individer.     

● Vid 13 tillfällen har brister upptäckts på slakteriet. Bland annat har en levande kyckling hittats bland avfall och döda kycklingar, minst en kyckling har riskerat att skållas levande och kycklingar har svultit under ett driftstopp.  

Politiker och företag måste ta ansvar   

Frätskador och hög dödlighet under djurtransporter är problem som förvärras av att kycklingarna som slaktas är turbokycklingar, som på grund av hård avel är stresskänsliga och har rörelsesvårigheter på grund av sin tunga kropp.   

Ett av Guldfågelns slakterier har också haft problem med skållning av levande kycklingar vid minst ett tillfälle under 2023. Eftersom slakteriet använder elbadsbedövning är det mycket troligt att kycklingen har skållats vid medvetande och utsatts för en plågsam smärta, då bedövningen inte verkar i mer än 30 sekunder.  Det höga tempot i kycklingfabrikerna gör det omöjligt för myndigheterna att kontrollera varje individ. 

– Att fasa ut såväl plågsam och riskabel elbadsbedövning, samt aveln av turbokycklingar som växer så snabbt att de får ont är det minsta vi kan begära av politikerna för att minska lidandet för kycklingarna, avslutar Camilla Bergvall.  

Djurens Rätt arbetar intensivt för att få företag att minska sina inköp av kyckling, men även för att höja miniminivån genom politisk påverkan och företagsarbetet European Chicken Commitment (ECC). ECC är ett antal kriterier för företag att implementera i sina inköpspolicys som ska förändra kycklingarnas välfärd till det bättre. Bland annat ska inte längre turbokycklingar få användas och elbadsbedövning fasas ut, vilket skulle minska riskerna för lidande.  

Guldfågeln skriver själva på sin hemsida: “Under kycklingarnas uppväxt sätts deras välmående i främsta rummet i hela vår värdekedja.” De har inga löften om ECC.  

Läs mer om andra kycklingslakterier: 

Allvarliga brister hos Kronfågel: Sämst bland svenska kycklingfabriker

 

Tidigare brister som har rapporterats om Guldfågelns kycklingfabriker:  

Allvarliga brister på Guldfågelns slakterier 2022

Djurskyddsbristerna på Guldfågelns slakteri kan kvarstå

Agera

Skriv under för kycklingarna!

Uppmana regeringen om att det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar!

Skriv under här
Nanna Thydén

Nanna Thydén

Presskommunikatör
Dela: