Under 2023 har Atria Sverige AB brustit i djurskyddet vid minst 22 tillfällen vilket har orsakat minst 67 000 kycklingar lidande. Bristerna handlar om allt ifrån hög transportdödlighet till att kycklingar har riskerat att skållas levande. Det visar Djurens Rätts nya kartläggning.
Kycklingslakteriet i Sölvesborg, som ägs av Atria Sverige AB, har under 2023 främst haft djurskyddsbrister där kycklingar som kommer in till slakteriet klämts i transportburarna. Kycklingar har också haft allvarliga frätskador och kontrollrapporter visar även på en extremt hög dödlighet i transporter till slakteriet. Vid minst ett tillfälle har det dessutom misstänkts att en kyckling har skållats levande, precis som under året innan. Trots att Livsmedelsverket har informerat den ansvariga länsstyrelsen om slaktbrister, har de inte gjort några fysiska kontroller på slakteriet mellan 2021 och 2023.
Atrias slakteri är det tredje största kycklingslakteriet i Sverige, vars produkter säljs under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga.
– Det är under all kritik att så många kycklingar far illa vid Atrias slakteri. Att problemen fått fortsätta visar att myndigheterna måste få bättre verktyg att kraftfullt agera mot det här lidandet som årligen riskerar att drabba miljontals individer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Bristerna tyder på att minst 67 000 kycklingar har varit involverade i en hantering som inneburit att de har utsatts för lidande och misstänkt djurskyddsbrott. Det är fler individer än vad som har upptäckts på de andra kycklingslakterierna.
Livsmedelsverket har gjort kontrollrapporter om Atria Sveriges slakteri i Sölvesborg 27 gånger under förra året. Länsstyrelsen har också kontrollerat en uppfödningsanläggning i länet. På 22 av kontrollerna upptäcktes brister, det vill säga 76 % av kontrollerna. De problem som har drabbat flest individer kommer från uppfödningsanläggningen och transporterna, men upptäcks inte förrän efter transport eller till och med efter att kycklingarna har dödats.
● Vid minst ett tillfälle har “onormalt många” kycklingar haft frätskador under fötterna, vilket indikerar att tiotusentals kycklingar lidit.
● Vid minst två tillfällen har “ovanligt många” kycklingar hittats döda i transportfordonet, vilket drabbade minst ett tusental individer.
● Vid 13 tillfällen har kycklingar hittats klämda i transportburar, eller att “ovanligt många” kycklingar har hittats döda eller sjuka i transportfordonet, vilket har drabbat tusentals individer.
● Vid sju tillfällen har brister upptäckts på slakteriet och vid minst ett av de tillfällena har en kyckling hittats utan att vara korrekt avblodad, vilket innebär att den kan ha skållats levande.
Frätskador och hög dödlighet under djurtransporter är problem som förvärras av att kycklingarna som slaktas är turbokycklingar, som på grund av hård avel är känsliga för stress och har rörelsesvårigheter på grund av sin tunga kropp.
Atrias slakteri har likt föregående år också haft problem med skållning av levande kycklingar vid minst ett tillfälle under 2023. Eftersom slakteriet använder elbadsbedövning är det mycket troligt att åtminstone den kycklingen har skållats vid medvetande och utsatts för en plågsam smärta, då bedövningen inte verkar i mer än 30 sekunder.
– Utöver det vår kartläggning visat, sker också mycket bakom stängda dörrar. Hur mår djuren när kontrollanterna inte ser? Det är helt obegripligt att politiker och myndigheter låter det här fortgå. Elbadsbedövning och aveln av turbokycklingar behöver förbjudas och fler behöver välja bort kycklingen från tallriken, avslutar Camilla Bergvall.
Djurens Rätt arbetar för att få företag att minska sina inköp av kyckling och för att Sveriges kommuner ska välja bort turbokycklingar vid offentlig upphandling. Organisationen arbetar för minskad köttkonsumtion och driver inspirationssajten Välj Vego som gör det lätt att välja vego.
Djurens Rätt arbetar även för att höja miniminivån genom företagsinitiativ, European Chicken Commitment (ECC). Kriterierna i ECC innebär bland annat nej till turbokycklingar och ja till att kycklingarna får mer utrymme, vilket skulle minska skador och dödlighet i både kycklingfabriker och under transport till slakteriet.
Atria Sverige AB skriver själva på sin hemsida: “Vi fokuserar på god djuromsorg.” De har inga löften om att arbeta i enlighet med ECC.
Tidigare brister som rapporterats om Atrias kycklingfabrik:
Misstänkt djurskyddsbrott för tiotusentals kycklingar på Atrias slakteri 2022
Uppmana regeringen om att det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar!