Djurens Rätt
Om oss

Framgångar för djuren

Sedan 1882 har vi nått många delmål i arbetet för djuren. Förändringsarbete tar tid och många av dessa segrar har kommit efter decennier av påtryckningar. Vi gör skillnad genom ett envist opinionsbildande arbete med tydliga kampanjer och dialog med företag och politiker. På denna sida hittar du några av de framgångar som vi åstadkommit tillsammans under åren.

Framgångar

2024

Nedan lyfter vi några viktiga händelser och framgångar som vi åstadkommit tillsammans för djuren under 2024.

Fria hönor
Framgångar

Färre hönor än någonsin sitter i burar i Sverige

När Djurens Rätt började arbeta för att fasa ut burhållningen för 15 år sedan, hölls ungefär 40 procent av hönorna i Sverige i burar. I takt med att fler företag har valt bort buräggen från sina produkter är siffran nu omkring en procent. Den stora minskningen har räddat över två miljoner hönor från ett liv i burar, och visar tydligt att vårt arbete för att få företag att ta större ansvar verkligen gör skillnad. 

Läs mer
Framgångar

Djurskyddskommissionär inrättades i EU

I september 2024 meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att en kommissionär nu kommer att ha djurskydd som en del av sin titel. Detta är en viktig framgång för Djurens Rätt, som kan glädjas åt att djuren får en starkare och tydligare röst inom EU. Kampanjen "EU for Animals" samlade in 309 897 namn, varav Djurens Rätt samlade in 39 827 underskrifter i Sverige. 

Läs mer
Framgångar

110 927 uppmanade Kullgren att låta kor fortsätta beta

I september överlämnades namninsamlingen "Jag vill beta" till regeringen, en kampanj som har drivits av Djurens Rätt i samarbete med andra miljö- och djurrättsorganisationer. 110 927 skrev under och krävde att det lagstadgade beteskravet för kor i lösdrift ska bevaras, och utökas.

Läs mer
Framgångar

26 % av Sveriges kommuner vill välja bort turbokycklingar

Kommuner i Sverige verkar vara alltmer oroade över de omfattande djurskyddsproblemen inom kycklingfabrikerna. I Djurens Rätts årliga rankning av djurvänliga kommuner, ”Djurvänlig kommun”, svarade över en fjärdedel att de kommer att använda möjligheten att fasa ut turbokycklingar vid nästa upphandling. Djurens Rätts ihärdiga arbete för att främja antagandet av European Chicken Commitment (ECC) har, med andra ord, gett resultat.

Läs mer
Framgångar

Max Mara blev pälsfria

Under 2024 tog det italienska modemärket Max Mara Fashion Group ett viktigt beslut för alla de djur som föds upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Modemärket kommer att sluta använda päls i sina produkter, ett beslut som är resultatet av Djurens Rätts långvariga och ihärdiga arbete.

Läs mer
Framgångar

Fler företag antog European Chicken Commitment

European Chicken Commitment (ECC) är ett antal välfärdskriterier för företag att ta med i sina inköpskrav. Bland kriterierna ingår bland annat att säga nej till turbokycklingar som växer så snabbt att de får ont och ja till mer plats i stallarna. Under 2024 fortsatte Djurens Rätts arbete gentemot företag, vilket resulterade i flera framgångar för djuren. 

Läs mer
Framgångar

50 000 namnunderskrifter mot att SAS transporterar hundar till döden

Scandinavian Airlines, SAS, främjar djurförsök genom att transportera hundar till försökslabb runt om i Europa. Djuren tvingas leva under fruktansvärda förhållanden och utsätts för plågsamma tester. I början av mars lanserade därför Djurens Rätt en kampanj mot SAS för att uppmana flygbolaget att införa en policy som förbjuder transporter av djur till försökslabb. Namninsamlingen samlade in över 50 000 underskrifter på knappt tre månader.  

Läs mer
© Tim Kristensson
Framgångar

Vi gav oss ut på Europaturnén ”For the Animals”

De kommande åren är avgörande för de miljarder djur som lever i Europas djurfabriker. För att öka medvetenheten om deras situation bland EU:s medborgare och beslutsfattare, har Djurens Rätt gett sig ut på en turné runt om i Europa, som pågår fram till oktober 2024. Med ”For the Animals” vill Djurens Rätt belysa djurens verklighet och de åtgärder som behövs för att skapa verklig förändring.

Läs mer
Framgångar

Djurens Rätt fortsatte sitt arbete för djuren i Ukraina

Förra året etablerade Djurens Rätt en ny verksamhet i Ukraina för att bidra till en varaktig förändring för de djur som är flest och har det sämst. Under 2024 möjliggjorde vi en framgångsrik vaccinationskampanj för hemlösa hundar i Ukraina, vilket ledde till att 350 hundar vaccinerades. Dessutom gav vi under maj månad ekonomiskt stöd till evakueringen av cirka 400 djur efter nya attacker från Ryssland i Kharkiv-regionen. 

Swisha en gåva för djuren i Ukraina
2024

Se alla stora framgångar för djuren

Under 2024 flyttade vi fram positionerna ytterligare för djuren! Här är några av de framgångar som Djurens Rätt har bidragit till under det gånga året. 

Framgångar

2023

Nedan lyfter vi några viktiga händelser och framgångar som vi åstadkommit tillsammans för djuren under 2023.

  • 1,5 miljoner underskrifter för ett pälsfritt Europa: Det framgångsrika europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe avslutades i mars efter att ha samlat 1,5 miljoner underskrifter på knappt 10 månader. Förutom att Djurens Rätt var den organisation som startade och var drivande i att initiativet skulle bli verklighet, samlade vi in runt 100 000 namn i Sverige. Nu fortsätter arbetet för att ett pälsfritt Europa ska bli verklighet!

  • Upphandlingsmyndighetens nya kriterier nej till turbokycklingar: Upphandlingsmyndigheten presenterade under våren nya kriterier för offentlig upphandling av bland annat kycklingkött. I de nya kriterierna finns flera av Djurens Rätts förslag med. Bland annat möjlighet att upphandla kycklingkött från mer hälsosamma raser i enlighet med European Chicken Commitment och därmed säga nej till turbokycklingar. Djurens Rätt som var med i referensgruppen, ser positivt på utvecklingen och anser att det kommer minska lidandet i kycklingfabrikerna.

  • Vi visade upp kycklingarnas verklighet i 4D: Under sommarmånaderna åkte vi runt med konceptet "Ett kycklingliv i 4D" där vi visade upp kycklingarnas verklighet. Över 2000 personer i alla åldrar besökte vår mobila kycklingfabrik. Två av dessa var Therése Lindgren och Lisa Ambjörn.

  • Köttkonsumtionen minskar: Statistik från Jordbruksverket visar att köttkonsumtionen fortsätter att minska under 2023, där en stor minskning är i konsumtionen av kycklingar. Minskningen kan ha skonat över 1,9 miljoner liv på sex månader, jämfört med samma period 2022. Det visar att Djurens Rätts ihärdiga arbete för kycklingarna ger resultat!

  • Djurens Rätt expanderar till Ukraina: Djurens Rätt har sedan grundandet 1882 arbetat för att göra så stor skillnad som möjligt för de djur som är flest och har det sämst, både i Sverige och globalt. Under 2023 tog organisationen nästa kliv ut i världen och etablerade en ny verksamhet i Ukraina. Det krigsdrabbade landets behov är enorma och Djurens Rätt har ambitionen att arbeta både kort- och långsiktigt för att bidra till förändring för djuren.

  • Slutet på minkfarmning i Sverige nära: I september kom äntligen nyheten som ser ut att bli början på slutet för svensk pälsdjursfarmning. Regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna avsatte i sin budgetproposition 180 miljoner kronor för frivillig avveckling av minkfarmerna under 2024 och 2025. Parallellt med detta inleds ett arbete med att utreda ett förbud mot pälsdjursfarmning. Djurens Rätt har arbetat för att avveckla pälsdjursindustrin i över 50 år och ser detta som otroliga framgångar för djuren!

  • App lanserades som gör det enkelt att välja vego: Under året lanserades appen Välj Vego där du bland annat kan anta olika vegoutmaningar och ta del av Välj Vegos receptbank. Appen är gratis och finns både i App Store och Google Play!

  • Fler företag steppar upp för djuren: Under 2023 har bland annat Convini, Finnlines, Waynes Coffee, Carotte, Pontus Group och Götaplatsgruppen anslutit sig till de över 60 företag i Sverige som ställer högre krav för kycklingarnas välfärd genom att arbeta med European Chicken Commitment (ECC). Arbetet innebär bland annat att - till år 2026, säga nej till turbokycklingar och ja till mer plats och utevistelse för kycklingarna.

Stöd vårt arbete

Tillsammans gör vi skillnad!

Hjälp oss att nå fler framgångar för djuren. Bli medlem idag!

Bli medlem
Framgångar

2022

Nedan lyfter vi några viktiga händelser och framgångar som vi åstadkommit tillsammans för djuren under 2022.

  • Grovt djurplågeri införs i brottsbalken: Den 2 februari röstade riksdagen för att det ska införas ett nytt brott, grovt djurplågeri, i brottsbalken. Djurens Rätt har under lång tid arbetat för och föreslagit införande av skärpta straff vid brott mot djur. Organisationen har bland annat deltagit i samråd med utredaren, lämnat skriftliga synpunkter och remissvar.

     
  • ID-märkning & registrering av katter: Djurens Rätt har arbetat för att katternas status ska höjas under lång tid och därför var det glädjande när riksdagen röstade igenom förslaget om obligatorisk ID-märkning och registrering av katter den 2 mars. Under 2018 överlämnades 40 867 namnunderskrifter in från Djurens Rätt till miljö- och jordbruksutskottet, till stöd för införandet av just det som nu blivit verklighet.

     
  • Succébok om djurrätt lanserades på svenska: Djurens Rätt lanserar succéboken "Så skapar vi en vegansk värld - ett pragmatiskt förhållningssätt" översatt på svenska!

     
  • Kycklingjätte storsatsar på vego: Kycklingjätten Kentucky Fried Chicken (KFC) Sverige tar stora kliv mot en grönare och mer djurvänlig framtid. Företaget har efter samtal med Djurens Rätt bestämt sig för att sätta tydliga vegomål vilket innebär att 50 % av proteinerna företaget säljer år 2030 kommer att vara vego.

     
  • Kamerabevakning på slakterier utreds: Regeringen beslutade i maj att tillsätta en utredning om kameraövervakning på slakterier. Djurens Rätt har arbetat för att kravet ska bli verklighet och gläds därför åt regeringens besked. Utredningen ska redovisas senast 31 maj 2023.

     
  • 1,4 miljoner underskrifter mot djurförsök: Den 31 augusti gick det europeiska medborgarinitiativet Save Cruelty Free Cosmetics i mål - ett initiativ som Djurens Rätt varit drivande i och som totalt samlat in 1,4 miljoner underskrifter från EU-medborgare. Nu är det upp till EU-kommissionen att agera för ett EU fritt från plågsamma djurförsök.

     
  • Över 50 polisanmälningar om brott mot djur: Under 2022 lämnade Djurens Rätt in över 50 polisanmälningar gällande brott mot djur som skett i Sveriges djurfabriker. Vår anmälan mot en djurfabrik i Grums ledde till att åtal har väckts, och rättegång äger rum under våren 2023. Djurens Rätt arbetar enträget för att rättsväsendet ska ta brott mot djur på allvar.

     
  • Över 35 000 personer vill se en djurskyddsminister: Tillsammans samlade vi in 35 198 underskrifter för inrättandet av en djurskyddsminister och en expertmyndighet för djurskydd. Samtliga underskrifter lämnades in till den nytillträdde statsministern Ulf Kristersson efter valet i september. En sådan minister har ännu inte tillsatts ännu men vi kommer fortsätta trycka på för att en minister som sätter djurens intressen högst upp på agendan ska bli verklighet.

     
  • Halvvägs till 100 för kycklingarna: Under året har Djurens Rätt uppnått milstolpen att över 50 företag ha sagt nej till turbokycklingar och ja till mer utevistelse genom att börja jobba enligt kriterierna i ECC. Ett av företagen som valt att säga nej till turbokycklingar i år är Scandic Hotels Group, där policyn inkluderar hela deras marknad bestående av 270 hotell i Norden, Polen och Tyskland. Även Picadeli antog en policy som gäller för hela deras europeiska marknad, och stora aktörer som Best Western Scandinavia, O'Learys och Harrys har också börjat arbeta enligt kriterierna under året som gått.

     
  • Fler än en miljon vill se ett pälsfritt Europa: På drygt ett halvår uppnådde medborgarinitiativet Fur Free Europe en miljon underskrifter. Nu kämpar vi för att ett pälsfritt Europa ska bli verklighet!
Framgångar

2021

År 2021 var ett framgångsrikt år för djuren. Nedan listar vi några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans för djuren.

  • Alla svenska livsmedelskedjor är buräggsfria: Matvarukedjan ICA meddelar att de slutat sälja ägg från hönor som levt i burar. Beskedet innebar att alla svenska livsmedelskedjor upphört med försäljning av burägg efter samtal med Djurens Rätt. Alla livsmedelskedjor är nu buräggsfria!

     
  • Djurens Rätt siktar mot FN: Djurens Rätt grundar World Federation for Animals, en ny global organisation med syfte att påverka lagstiftningen för djurens välfärd på FN-nivå.

     
  • Burförbud på gång i hela EU: I juni 2021 nåddes en historisk milstolpe när EU-kommissionen meddelade att de går vidare med medborgarinitiativet End the Cage Age utifrån målet att samtliga burar inom livsmedelsindustrin ska fasas ut i hela EU.

     
  • Fler företag antar policy för kycklingarna: Genom effektivt påverkansarbete har Djurens Rätt bidragit till att fler än 100 nya företag i Europa valt att jobba med European Chicken Commitment (ECC) under 2021. Bara i Sverige har företagen som arbetar med ECC ökat med över 40 % under året som gått. ECC är på god väg att bli branschens nya miniminivå.

     
  • Kommuner stoppade inköp från Kronfågel: I samband med Aftonbladets rapportering om Kronfågel kontaktade Djurens Rätt flera kostchefer i Sveriges kommuner och informerade om händelserna och bad dem bojkotta produkter från Kronfågel. Något samtliga kommuner som kontaktades beslutade att göra. 

     
  • Åtgärder för utfasning av djurförsök: Sveriges 3R-center får i uppdrag att kartlägga konkreta åtgärder för att minska djurförsöken så långt som möjligt, något som Djurens Rätt föreslagit.

     
  • Historiskt beslut i EU mot djurförsök: EU-parlamentet enades i september om att det behövs en handlingsplan för utfasning av djurförsöken. Nu pratar vi inte längre om utan när djurförsöken fasas ut.

     
  • Antalet hönor i bur minskar: När Djurens Rätt inledde sin företagspåverkan 2008 hölls mer än två miljoner hönor i den svenska äggindustrin i burar. I slutet av 2021 låg siffran på 304 500 hönor. 
Framgångar

2020

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2020.

  • 80 000 djur räddas från plågsamma djurförsök för kemikalier tack vare insatser från ett europeiskt projekt som Djurens Rätt finansierat.

     
  • 249 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar.

     
  • Köttkonsumtionen fortsätter minska, särskilt när det gäller kycklingar och grisar, och allt fler svenskar äter allt mer vego.

     
  • På tre år har antalet hönor som sitter i bur har minskat till runt 6 procent, en siffra som motsvarar en halv miljon hönor.

     
  • Nya regler för katter börjar gälla som innebär att djurhållare måste se till att katter inte förökar sig oplanerat, vilket i praktiken innebär att katter måsta kastreras.

     
  • Uppropet End the Cage Age samlar ihop 1,4 miljoner namnunderskrifter för ett slut på burhållning av djur inom livsmedelsindustrin i EU och överlämnas till EU-kommissionen. Djurens Rätt är en av de organisationer som samlat in flest namn.

     
  • Förslag på allmän jakt på ekorrar och hermeliner stoppas i Sverige efter protester från bland andra Djurens Rätt.

     
  • Sverige får behålla kravet på slakt utan bedövning efter ett beslut av EU-domstolen. Djuren Rätt arbetade för att förbudet skulle bestå.

     
  • ICA, Sveriges största livsmedelskedja, meddelar att de kommer se över sina riktlinjer för att få ett stopp för försäljning av burägg i samtliga av ICA:s butiker.

     
  • En vegoburgare får fortsätta kallas vegoburgare i EU efter en omröstning i parlamentet.

     
  • Sveriges 3R-center får fortsatt finansiering med 15 miljoner kronor årligen fram till och med år 2023.

     
  • Regeringen lägger fram förslaget att grovt djurplågeribrott, med ett maximalt straff på fyra års fängelse, ska införas i brottsbalken för de allvarligaste fallen av djurplågeri.

     
  • EU-parlamentet röstar för tillsättandet av en undersökningskommitté om djurtransporter. Djurens Rätt har i samarbete med Eurogroup for Animals arbetat för att det skulle bli verklighet.

     
  • Stockholm Fashion Week 2020 blir pälsfria.
Framgångar

2019

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2019.

  • Den nya lagen som förbjuder elefanter och sjölejon på cirkus träder i kraft 1 januari 2019.

     
  • En ny djurskyddslag börjar gälla 1 april 2019 och bl.a. Lex Maja blir verklighet.

     
  • Mer än 8 av 10 svenska kommuner väljer bort burägg i sin upphandling (246 av 290 kommuner). 

     
  • Två tredjedelar av Sveriges kommuner väljer att pynta utan fågelfjädrar (207 av 290). En ökning med 60 procent sedan året innan. 

     
  • Vegovision, Djurens Rätt mässa för djurvänliga val, äger för första gången rum i Malmö och välkomnar 3 000 besökare. 

     
  • För andra gången utses Djurens Rätt till National Winner i European Business Awards, en tävling som främjar spetskompetens och innovation i det europeiska näringslivet.

     
  • Mer än hälften - 147 av 290 - av Sveriges kommuner finns med på Panglistan, Djurens Rätts förteckning över kommuner som avstår från, eller begränsar, användandet av fyrverkerier.
Framgångar

2018

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2018.

  • Burhållningen av hönor fortsätter minska. För första gången i modern tid är det nu färre än en miljon hönor som hålls i burar.

     
  • Köttkonsumtionen fortsätter minska. Köttkonsumtionen i Sverige minskade med 2,8 procent under de nio första månaderna av 2018.

     
  • Rekordmånga av Sveriges kommuner slutar upphandla ägg från hönor i bur. Under 2018 har 175 kommuner aktivt valt bort ägg från hönor som sitter i burar.

     
  • "Fjäderfria listan", vår förteckning över kommuner som väljer bort fjädrar från fåglar under påsken, slår nytt rekord. Mer än 130 kommuner väljer bort fjädrar från fåglar i kommunens pynt.  

     
  • Mer än 10 000 personer, nytt publikrekord, besöker någon av Djurens Rätts tre Vegovision-mässor under året.

     
  • Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att utreda konsekvenser av att införa ett krav på att hålla djur lösgående, en fråga Djurens Rätt länge arbetar för.

     
  • 29 företag tog beslut om att bli buräggsfria under året, bland annat Scandic Hotels, Fria Bröd, Orkla Foods Sverige och Starbucks.

     
  • Regeringen tillsätter en utredning som ska se över straffskalan vid brott mot djur, något Djurens Rätt har föreslagit under flera år. 

     
  • 61 kommuner finns med på Panglistan, Djurens Rätts förteckning över kommuner som avstår från, eller begränsar, användandet av fyrverkerier.

     
  • Med hjälp av crowdfunding kan Djurens Rätt för första gången visa upp djurens verklighet i tv. En reklamfilm om kycklingarnas verklighet visades i TV4 under december.

     
  • Mer än 1 miljon namnunderskrifter lämnas över till EU-kommissionen som en del i kampanjen End Pig Pain som har som mål att förbättra livet för Europas grisar.
Framgångar

2017

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2017.

  • Riksdagen röstar igenom en ny lagstiftning, kallad lex Maja, som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur. 

     
  • Köttkonsumtionen minskar i Sverige med rekordstora siffror. En minskning med 2,6 procent är den största årliga minskningen sedan 1990. 

     
  • Matvarukedjorna Netto och City Gross meddelar att de under 2017 kommer att sluta sälja ägg från hönor som levt i burar. Djurens Rätt inledde kampanjen mot burägg 2008 och sedan dess har butikskedjorna Hemköp, Willys, Coop, Lidl, Netto och City Gross tagit bort buräggen helt. 

     
  • Upprop med 102 977 underskrifter mot fyrverkerier överlämnas till regeringen. 

     
  • Försäkringsbolaget Agria meddelar att de, efter påtryckningar från bland annat Djurens Rätt, väljer att avsluta sin sponsring av arrangemanget räv-SM.

     
  • Drygt 80 företag finns med på Djurens Rätts lista över företag som inte djurtestar kosmetika- och hygienprodukter och 141 företag är anslutna till Djurens Rätts pälsfria lista. 

     
  • 17 företag är anslutna till Djurens Rätts märkning I'M VEGAN. Märkningen gör det enkelt och tydligt för konsumenter som inte vill äta livsmedel med animaliska ingredienser.
Framgångar

2016

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2016.

  • Obedövad griskastrering förbjuds i Sverige från 1 januari 2016, en fråga som Djurens Rätt har arbetat för i decennier.

     
  • Djurens Rätt lämnar över 155 000 namnunderskrifter till regeringen till stöd för ett förbud av vilda djur på cirkus.

     
  • Regeringen meddelar att 15 miljoner kronor årligen kommer att avsättas till 3R-centret (3R = replace, reduce, refine). Djurens Rätt har under många år arbetat för att det ska bildas ett kompetenscentrum som ska stärka och samordna arbetet med att ta fram alternativa metoder till djurförsök. 

     
  • Två världsledande företag inom livsmedelsbranschen, Sodexo och Compass Group, har under 2016 meddelat att de slutar använda ägg från hönor i burar. Besluten har föregåtts av samtal med Djurens Rätt och Open Wing Alliance, en internationell koalition av djurrättsorganisationer. 

     
  • Rekordmånga besöker mässan Vegovision i Stockholm - Djurens Rätts egen mässa för djurvänliga val. 

     
  • Djurrätt engagerar allt fler! Djurens Rätts sida på Facebook var vid slutet av 2016 den fjärde största bland organisationer i Sverige och på topp tio-listan över de som engagerat flest personer under 2016. Även på Djurens Rätts Instagram-konto har engagemangsgraden har varit den högsta i Sverige, med en förstaplacering under varje kvartal.
Framgångar

2015

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2015.

  • En opinionsundersökning från Djurens Rätt och Demoskop visar att motståndet mot minkfarmning är fortsatt starkt, 8 av 10 svenskar tycker att det inte ska vara tillåtet att föda upp minkar i bur för sin päls. Motståndet mot pälsdjursfarmning är i majoritet hos samtliga riksdagspartiers väljare.

     
  • En opinionsundersökning från Djurens Rätt och Demoskop visar att 7 av 10 svenskar vill att hönor ska få rätt till utevistelse.

     
  • Djurens Rätts kampanj för vilda djur på cirkus engagerar rekordmånga och får flera riksdagspartier att uttala sig positivt till ett förbud av vilda djur på cirkus.

     
  • En opinionsundersökning från Djurens Rätt och Demoskop visar att 7 av 10 svenskar vill förbjuda vilda djur på cirkus. 

     
  • Djurens Rätt vinner pris som National Public Champions i European Business Awards.
Framgångar

2014

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2014.

  • Sexuella övergrepp mot djur förbjuds i Sverige.

     
  • Matbutikskedjorna Coop och Willys slutar sälja ägg från hönor i bur efter Djurens Rätts kampanj.

     
  • En opinionsundersökning från Djurens Rätt och Demoskop visar att var tionde svensk är vegan eller vegetarian. Det är en ökning med 4 procentenheter på fem år.

     
  • En opinionsundersökning från Djurens Rätt och Demoskop visar att 8 av 10 svenskar inte tycker att det ska vara tillåtet att föda upp minkar i bur för sin päls.

     
  • Djurens Rätt stoppar jakten och räddar fem lodjur genom att överklaga licensjakten på lodjur i Gävleborg till Förvaltningsrätten.

     
  • Runt 100 företag finns med på Djurens Rätts pälsfria lista.

     
  • Drygt 60 företag finns med på Djurens Rätts lista över företag som inte djurtestar kosmetika- och hygienprodukter
Framgångar

2013

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2013.

  • EU förbjuder handel med ny djurtestad kosmetika.

     
  • Matbutikskedjan Lidl i Sverige slutar sälja ägg från hönor i bur efter Djurens Rätts kampanj.

     
  • Ett djurförsök omfattande 50 000 djur avslås i Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd.

     
  • Den europeiska samarbetsorganisationen European Coalition to End Animal Experiments, där Djurens Rätt ingår, stoppar djurförsök som omfattar totalt 18 000 djur.
Framgångar

2012

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2012.

  • Över en miljon namnunderskrifter lämnas till EU-kommissionen med krav på max 8 timmars transporttid för djur på väg till slakt. EU-parlamentet ger sitt stöd till kravet.

     
  • Djurens Rätt och flera andra europeiska organisationer lämnar in bevis för att djurförsök på fyra kemiska substanser inte behöver göras. Som ett resultat räddas uppskattningsvis 7 000 djur undan plågsamma giftighetstester och en säker död.

     
  • I ett svar på en skrivelse som Djurens Rätt skickat till Jordbruksverket framgår att krabbor som tagits ombord på fiskefartyg omfattas av djurskyddslagen.
Framgångar

2011

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2011.

  • På länspolismästare Carin Götblads initiativ inför Stockholmspolisen en enhet med djurpoliser. Flera orter har följt efter och infört liknande lösningar.

     
  • En rapport från Nationellt centrum för djurvälfärd konstaterar en gång för alla att fiskar kan känna smärta och uppleva lidande.

     
  • Djurens Rätts blogg Vegokoll får utmärkelsen Sveriges bästa gröna blogg i kategorin Mat och dryck.
Fyra kycklingar i gräs.
Framgångar

2010

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2010.

  • Det blir förbjudet för fiskeindustrin i hela EU att kasta tillbaka fiskar som är för små och ersätta dem med nya, vilket sparar många fiskliv.

     
  • Kycklingarna i livsmedelsindustrin får rätt till en mer naturlig dygnsrytm då fyra timmars mörker per dygn blir lagkrav i hela EU.

     
  • Hästar får rätt att röra sig fritt varje dag, normalt ute i en hage.
Framgångar

2009

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2009.

  • Vid slutet av året hålls inga värpande hönor i äggindustrin i Sverige längre i de olagliga omodifierade burarna.

     
  • EU förbjuder handel med sälprodukter.

     
  • Butikskedjan PrisXtra i Sverige slutar sälja ägg från hönor i bur efter Djurens Rätts kampanj. PrisXtra ingår sedan 2013 i Hemköp och Willys.

     
  • EU förbjuder djurtester av kosmetika och hygienprodukter (slutprodukter) och ingredienser, dock med omfattande undantag. Handel med produkter som testats efter mars detta år förbjuds också.

     
  • EU förbjuder handel med hund- och kattpäls.
Framgångar

2008

Nedan listas några av de framgångar som vi åstadkom tillsammans under 2008.

  • En djurskyddsparagraf införs i avtalet mellan staten och Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och Svensk Galopp.

     
  • Förbud mot ryckfiske i svenska vatten införs. Ryckfiske innebär att fiska med krokredskap i avsikt att hugga eller rycka fast kroken eller krokarna utvändigt på fisken.

     
  • Hemköp i Sverige slutar sälja ägg från hönor i bur efter Djurens Rätts kampanj.
Shutterstock
Framgångar

2007

  • Djurens Rätt är en av initiativtagarna till Fur Free Retailer Program som godkänner pälsfria företag världen över.
Framgångar

2004

  • Förbud mot djurtester av kosmetika och hygienprodukter (slutprodukter) införs i EU.
Framgångar

2003

  • Förbud mot de plågsamma djurförsöken LC 50 och LD 50 för att bestämma akut toxicitet (giftighet) införs i Sverige.

     
  • Förbud mot användningen av människoapor i djurförsök införs i Sverige.
Framgångar

2002

  • Den svenska exporten av kalvar till uppfödning för "vitt kalvkött" stoppas på grund av kraftig opinion. För att kalvköttet ska bli vitt föds kalvarna upp på en järnfattig föda.
Framgångar

2001

  • Rävfarmning i Sverige upphör på grund av skärpta regler.
Framgångar

1907-1998

1998

  • Djurförsök i Sverige ska godkännas av djurförsöksetisk nämnd för att få utföras. Tidigare var besluten enbart rådgivande. Den ansvariga myndigheten för djurförsök i Sverige ges möjlighet att i lagtext förbjuda och ställa villkor för djurförsöks utförande.

1993

  • Sverige stoppar importen av vildfångade apor till djurförsök.

1988

  • I djurskyddsförordningen införs en förteckning som innebär en begränsning över vilka djurslag som får förevisas offentligt på cirkus i Sverige.

     
  • Kor i Sverige får rätt att komma ut på bete under sommaren.

     
  • En ny svensk djurskyddslag träder i kraft. Den ska ge djur som föds upp för livsmedel, ull, skinn eller pälsar rätt till att utföra naturligt beteende.

1982

  • Djurens Rätt får insyn i svenska djurförsök genom statliga djurförsöksetiska nämnder.

1979

  • Sverige först i världen med att införa statliga anslag till alternativa metoder. Ny djurförsökslagstiftning införs i Sverige. Djurförsöken ska begränsas och insynen öka med djurförsöksetiska nämnder.

     
  • Förbud införs i Sverige mot att sälja privatägda eller hemlösa sällskapsdjur till djurförsök.

1966

  • Försöks- och inköpsjournaler till djurförsök i Sverige blir offentliga.

1944

  • Djurens Rätt är drivande när lagen mot djurplågeri utvidgas så att den omfattar alla djur.

1907

  • Djurens Rätt är drivande när lagen mot djurplågeri utvidgas så att den omfattar alla djur.
Stöd vårt arbete

Tillsammans gör vi skillnad!

Hjälp oss att nå fler framgångar för djuren. Bli medlem idag!

Bli medlem