Djurens Rätt
Vad vi gör

Företagsarbete

Företag inom livsmedelsbranschen har ett stort ansvar gentemot alla de djur som föds upp i djurfabrikerna, detta då de flesta är stora inköpare av animaliska produkter. För att få till en reell förändring för djuren behöver företag ställa konkreta krav genom tydliga djurvälfärdspolicyer. De behöver dessutom arbeta med tydliga målsättningar inom växtbaserat - som i sin tur leder till minskade inköp av animaliska proteiner.

Djurens Rätts stora fokus gällande företagsarbetet ligger på att få företag att göra skillnad för de djur som är flest och som har det sämst. I dagsläget innebär det att föra samtal om varför det är viktigt att säga nej till turbokycklingar genom att arbeta med European Chicken Commitment (ECC) samt varför de också behöver minska sina inköp av animaliska proteiner. Tidigare fokusområden har varit att få företag att säga nej till burhållning av hönor och så kallade burägg, samt att upphöra med inköp av pälsdjur. 

Genom att jobba med ECC är företag tydliga med att de inte står bakom hur det ser ut i kycklingfabrikerna idag. Förutom att de genom detta säger nej till turbokycklingar så jobbar de även för att djuren ska få mer plats i stallarna och större möjlighet att utföra sitt naturliga beteende. ECC-policyn behöver finnas publikt och företag behöver årligen rapportera om sina framsteg för att visa att de faktiskt kommer framåt i arbetet. Det är dock viktigt att ha med sig att ECC är en absolut miniminivå för kycklingarna och att det går att göra mycket mer än det som ECC innefattar. 

Ett exempel på vad mer som behöver göras är att företag ser över hur de kan minska sina inköp av animaliska proteiner. Djurens Rätt föreslår konkreta målsättningar som samtliga syftar till att göra så stor skillnad för djuren i djurfabriker som möjligt.

Fyra kycklingar i gräs.
Företagsarbete

European Chicken Commitment

För Djurens Rätts företagsarbete ligger stort fokus på att få livsmedelsföretag att ställa högre krav för kycklingarna. Detta görs genom att uppmana företag att arbeta med det som heter European Chicken Commitment (ECC).

Genom ECC säger företagen bland annat nej till turbokycklingar som växer så snabbt att de får ont och många vill dessutom att fler kycklingar ska få vistas utomhus. Några företag som redan valt att ställa dessa krav är bland annat Scandic Hotels Group, Best Western Hotel Group, Linas Matkasse, Orkla Foods Sverige och Dafgårds.

Om European Chicken Commitment
Företagsarbete

Företag och ECC

På följande sida kan du se vilka företag med verksamhet i Sverige som tar mer ansvar för kycklingarna inom livsmedelsindustrin genom att arbeta med European Chicken Commitment (ECC), samt några av de företag som ännu inte gör det. I Sverige har runt 70 företag valt att arbeta med ECC efter dialog med Djurens Rätt. 

Glöm inte att det bästa du som konsument kan göra för att hjälpa kycklingarna är att välja bort dem från tallriken.

Företag och ECC
Företagsarbete

Minskade inköp av animaliska proteiner

Köttkonsumtionen behöver minska för djurens, planetens och vår egens hälsas skull. Därför uppmanar Djurens Rätt företag att sätta konkreta mål om hur de ska minska sina inköp av animaliska protein.  

En del företag inom livsmedelsindustrin har på egen hand valt att helt utesluta eller minska sina inköp av så kallat "rött kött". Det är positivt då det exempelvis påverkar grisarna som hålls i djurfabrikerna. Men det blir däremot skevt om sådana företag byter ut ett djurslag mot ett annat och istället storsatsar på exempelvis kycklingkött. Mer kycklingkött betyder mer lidande i djurfabrikerna och att fler djur får sätta livet till. Därför uppmanar Djurens Rätt företag att ta ett helhetsgrepp i frågan och sätta mål om minskade inköp av animaliska proteiner som gör skillnad för så många djur som möjligt. 

Företagsarbete

Företagsrapporter

Djurens Rätts företagsrapporter kartlägger vilka företag som tar mer ansvar för djuren och vilka som ännu inte gör det. Detta görs genom att bland annat syna vilka företag som ställer högre krav för kycklingarna genom European Chicken Commitment (ECC) och vilka företag som bestämt sig för att arbeta med konkreta vegomål fram till år 2030.

Vi granskar företag eftersom de har makt att påverka djurens liv till det bättre. Företagsrapporterna kartlägger vilka företag som har implementerat tydliga djurvälfärdskriterier i sitt hållbarhetsarbete samt verkar för en minskad köttkonsumtion. Syftet är att underlätta för konsumenter att göra mer djurvänliga val.

Alla företagsrapporter
Stöd oss

Stötta arbetet för djuren

Genom dialog och samarbeten med företag gör Djurens Rätt skillnad för de djur som är flest och har det sämst.

Bli månadsgivare
Företagsarbete

Företag och burägg

Djurens Rätt har fått runt 85 företag att säga nej till burhållning av hönor genom att sätta så kallade buräggsfria policies. Dessa policies behöver finnas publikt och inkludera samtliga ägg som företagen köper in. 

Även om burarna är borta från svenska äggfabriker så har företag fortfarande möjlighet att importera burägg om de skulle vilja det. Därför är det fortsatt viktigt att de tar ställning genom att säga nej till burhållning av hönor genom tydliga policies. Vi listar vilka företag som valt bort burägg och vilka som hamnar efter. Sidan håller på att uppdateras. 

Företag och burägg
Frågor?

Kontakta oss

Har du frågor om Djurens Rätts företagsarbete? Kontakta oss!

Kontakt

Chef för företagsrelationer

Nathalie Söderström
E-post: nathalie.soderstrom@djurensratt.se
Tel: 08-555 914 21

Kontakt

Specialist företagsrelationer

Miroslava Roháčová
E-post: miroslava.rohacova@project1882.org
Tel: 08-555 914 72

Kontakt

Specialist företagsrelationer

Kontakt

Specialist företagsrelationer

Föräldraledig 

Kontakt

Specialist företagsrelationer

Föräldraledig