Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_21
09 November 2023

Regeringens bristande handlingskraft efter “Kycklingens pris”

I Uppdrag gransknings program “Kycklingens pris”, som avslöjade allvarligt lidande i kycklingfabrikerna, intervjuades både branschorganisationen Svensk Fågel och ansvarig minister Peter Kullgren (KD). Förutom att VDn för Aviagen SweChick har fått lämna, har inga betydande förändringar skett efter en vecka. Samtidigt kämpar ansvariga myndigheter med resursbrist på grund av utbrottet av afrikansk svinpest.

– Djurens Rätt kräver att regeringen nu agerar så att verklig förändring sker i kycklingindustrin. Lidandet har bevisligen fått pågå för länge. Jag uppmanar landsbygdsministern att uppdatera djurskyddslagstiftningen så att den plågsamma aveln av turbokycklingar förbjuds, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Förutom att starta dialog med branschorganisationen Svensk Fågel har inte landsbygdsministern lovat några förändringar för att stävja de omfattande problem som visades i SVT:s Uppdrag gransknings “Kycklingens pris”. Sedan programmet har Miljöpartiet och Sverigedemokraterna lyft kycklingarnas situation i debattartiklar, som inte besvarats av regeringen. Även på flera tidningars ledarsidor har frågan uppmärksammats. 

En skriftlig fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren lämnades in av Kajsa Fredholm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Ministerns svar tyder på att regeringen avvaktar beslut på EU-nivå, men att ministern åtminstone tryckt på för att få se någon typ av lagstiftning för avelsdjuren i EU – lagstiftning som idag saknas helt. Ännu har regeringen inte föreslagit några åtgärder för Sverige, trots att Aviagen SweChick, i Sverige, står för hela nordens avelsdjursuppfödning.

Samtidigt finns det inga nationella satsningar i regeringens budgetproposition som skulle kunna göra skillnad för kycklingarna. Tvärtom har budgeten för Jordbruksverkets smittskyddsarbete minskat, trots det nya utbrottet av afrikansk svinpest i Fagersta. Det påverkar resurser för annat arbete. Även Sveriges 3R-center, som arbetar med att ersätta, minska och förfina användningen av djurförsök, blir utan öronmärkt finansiering i budgeten, vilket vi tidigare reagerat på. Djurens Rätt har fått ta del av larmrapporter från Jordbruksverket om att hälften av djurvälfärdsenhetens handläggare nu arbetar med afrikansk svinpest, istället för det planerade arbetet med uppdatering av djurskyddsföreskrifter utifrån den “nya” djurskyddslagen från 2018. Det riskerar också att ske uppsägningar på grund av regeringens krav på insparningar. 

– Regeringen behöver agera mot det systematiska djurplågeriet i kycklingfabrikerna. Det krävs djurskyddssatsningar, inte nedskärningar. Det har Djurens Rätt nu också påpekat i en skrivelse till regeringskansliet där vi kräver omedelbara åtgärder, avslutar Camilla Bergvall.

Lyssna på vårt senaste poddavsnitt för mer analys av det politiska läget.

Djurens Rätt fortsätter att arbeta för ett stärkt djurskydd, en minskad köttkonsumtion och för att djurplågeri ska leda till konsekvenser för de företag som bidrar till det. I Norge har livsmedelskedjor börjat ta ställning då industrin köper in turbokycklingen Ross 308 med ursprung från Aviagen SweChick i Sverige. Även svenska företag behöver ta ställning i större utsträckning, inte minst livsmedelskedjorna. 

Skriv under för att be Lidl säga nej till turbokycklingarna.

Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Hjälp oss i arbetet för kycklingarna.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: