Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Kycklingar/Kycklingar_hemsk_10
01 November 2023

Kycklingarnas fruktansvärda liv visas i SVT:s “Kycklingens pris”

SVT:s Uppdrag granskning kan med hjälp av filmmaterial från bland annat Djurrättsalliansen visa upp hur kycklingfabrikerna håller nere priset på kycklingkött – genom systematiskt djurplågeri på avelsanläggningarna. “Kycklingens pris” riktar ljuset mot de djur som av många anses vara de som har det allra sämst kycklingarna. Djurens Rätt arbetar aktivt för att kycklingarna måste få det bättre och för att det ska ske behöver köttkonsumtionen minska.  

Jag kan inte med ord beskriva hur illa kycklingarna behandlas. Det som avslöjats av Uppdrag granskning visar med skrämmande tydlighet vilken utsatt position djuren befinner sig i – de behandlas som produkter istället för som de levande varelser de är, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Programmet “Kycklingens pris” som visades den 1 november 2023 beskrivs enligt följande: "Sverige påstår sig ha världens bästa kyckling. Men bakom tillbommade fönster döljer sig en mörk sanning om svensk kycklingproduktion som ingen vill visa upp. Kyckling är den billiga, klimatsmarta och populära svenska matfågeln - men till vilket pris?"

“Kycklingens pris” fokuserar på det internationellt ägda företaget Aviagen SweChick som importerar avelsdjur från Storbritannien och föder upp mor- och farföräldrarna till 99 % av de kycklingar som slaktas i Sverige. Föräldradjuren växer lika snabbt som deras ungar, turbokycklingarna, och tvingas leva med restriktiv utfodring och hunger för att undvika allvarliga störningar i reproduktion och hälsa. Turbokycklingar växer 50 gånger sin storlek på bara 35 dagar, och hinner på den korta tiden få problem med hög dödlighet, rörelsestörningar och frätskador. Problemen ökar för föräldradjuren som måste leva till högre ålder för att hinna bli könsmogna och lägga ägg. Att leva med kronisk hunger är inte tillåtet för något djurslag i Sverige, men skulle behöva regleras tydligare för att det ska speglas i praktiken. Djurens Rätt menar att turbokycklingar behöver förbjudas. 

– Djurens Rätt kräver nu att regeringen agerar och säkerställer att djurskyddslagen följs, det innebär bland annat att uppfödningen av turbokycklingar, som växer så fort att de får ont, måste förbjudas. För dig som privatperson är det enda rådet jag kan ge att välja bort kycklingarna från tallriken, avslutar Camilla Bergvall.

Uppdrag granskning visar också hemska bilder av bristande avlivning av sjuka hönor och tuppar, som är tydliga brott mot djurskyddslagen. Länsstyrelserna har påpekat bristerna utan att se en praktisk förbättring.

– Vad man gör när vi ser är en sak, och vad man gör när vi inte ser är en annan sak, sa Länsstyrelsen i Skånes enhetschef till Uppdrag granskning,

Läs mer om systematiska brister för kycklingarna i Sverige och vad Djurens Rätt gör åt det.

Det här kan du göra

Stöd oss

Hjälp oss montera ned djurfabrikerna!

Djurens Rätt arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Hjälp oss i arbetet för kycklingarna.

Bli månadsgivare
Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: