Under onsdagen anordnade Djurens Rätt ett seminarium i samarbete med riksdagens djurskyddsforum. Riksdagsseminariet fokuserade på kycklingars välfärd och bland de inbjudna talarna fanns Carl Valentin, ledamot i det danska Folketinget, samt professor Linda Keeling från SLU.
Den 22 maj besökte Carl Valentin, ledamot i det danska Folketinget, ett riksdagsseminarium för att berätta om den breda överenskommelsen om djurskydd som i år slöts mellan Danmarks regering och övriga danska partier. Bland överenskommelsens 31 initiativ ingår en utfasning av turbokycklingar inom statlig upphandling, samt att Danmark ska verka för ett förbud på EU-nivå. Carl Valentin tillhör Socialistisk Folkparti (SF). Han är bland annat talesperson för djurskyddsfrågor och är den som varit drivande i utvecklingen av den politik för kycklingar som Danmarks Folketing nu står bakom. Riksdagsseminariet anordnades av Djurens Rätt tillsammans med riksdagens djurskyddsforum och åhörarna var huvudsakligen riksdagsledamöter.
– Jag är glad över att ha blivit inbjuden. Det är en viktig fråga och min uppfattning är att användningen av turbokycklingar måste upphöra. Det är en helt undermålig djurhållning, säger Carl Valentin (SF), ledamot av danska Folketinget.
Den andra talaren på riksdagsseminariet var Linda Keeling som är professor i djurvälfärd vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hon berättade om arbetet med vetenskapliga rekommendationer för kycklinguppfödning som har tagits fram av EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
Under seminariet berättade Djurens Rätt om vilka åtgärder som vi vill se och framförde fem politiska prioriteringar för att förbättra kycklingarnas välfärd. Den svenska djurskyddslagen slår nämligen fast att djur ska ha rätt till sitt naturliga beteende, behandlas väl och skyddas från lidande och sjukdom. Men dagens intensiva hållning av turbokycklingar, som växer från 40 gram till två kilo på 35 dagar, har många problem. Det har bland annat blivit tydligt i en kartläggning av djurskyddskontroller från Djurens Rätt.
– Det är viktigt att lära och inspireras av länder som vågat gå före. Vi hade bra diskussioner under seminariet, och hoppas på att det bildas en majoritet i riksdagen för att fasa ut användandet av turbokycklingar, säger Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt.
Förbjud användandet och aveln av turbokycklingar.
Agera för att EU ska fasa ut aveln av turbokycklingar och för att revideringen av djurskyddslagstiftningen ska ske skyndsamt.
Ställ krav på den statliga upphandlingen gällande kycklingkött.
Se till att Jordbruksverket får tillräckligt med resurser för att kunna omsätta djurskyddslagen från 2019 i praktiken.
Främja produktionen av växtbaserade alternativ till kycklingkött.
Uppmana regeringen om att det är dags att anta ett förbud mot turbokycklingar!