Det är tidningen FoodMonitor som har tagit fram dokumentationen som visar hur kycklingarna frös till döds under transporten till Guldfågelns slakteri.
Enligt veterinär på plats hittades 10 döda kycklingar i en av transporterna och fem döda kycklingar i den andra.
– År 2020 dödades totalt 110 334 650 stycken kycklingar i svensk kycklingindustri. Varav över 3 miljoner "kasserades". Ju fler kycklingar som föds upp, desto större är risken att någon blir skadad eller dör på vägen. Sverige är INTE ett föregångsland när det gäller kycklingar, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt.
Veckan innan hävdade Svensk Fågel att det är Livsmedelsverkets fel att tre miljoner kycklingar “kasserades” och inte kunde säljas som kött under 2020. Ett påstående som kan ifrågasättas i ljuset av dessa två händelser. Forskning menar att snabbväxande turbokycklingar, så som Svensk Fågels medlemsföretag använder, har svårt att reglera stress och därför dör av stora temperaturskillnader i större utsträckning än mer långsamväxande hybrider.(1)
Guldfågeln har tidigare haft problem med transporterna gällande hög andel brutna vingar, och senare även problem med slaktmetoden.