Djurens Rätt
djurensratt-se/fokusområden/Vego/Vego_13
Vad vi gör

Främjar växtbaserat

Djurens Rätt arbetar för att omställningen till mer växtbaserad mat ska påskyndas. Detta genom att inspirera och möjliggöra för konsumenter och företag att välja vego och genom att sätta press på politiken. 

På inspirationssajten Välj Vego! får du recept, matpepp och inspiration för hur du kan börja eller fortsätta välja vego. Du får lära dig hur du veganiserar dina favoritrecept, hittar nya ställen att äta på och så bjuds det på alla de senaste nyheterna inom vegovärlden.

Djurens Rätt coachar företag i hur de gör för att Växa med vego. Företagen får hjälp att sätta mål om att minska på köttet och öka andelen växtbaserat. Djurens Rätt underlättar också för konsumenter att göra djurvänliga val genom rankingen "Sveriges vegovänligaste matkedja" och märkningen I'M VEGAN, vilka du kan läsa mer om nedan.

Politiken behöver snabba på omställningen av livsmedelssystemet, och på denna sida hittar du Djurens Rätts syn på vad som behöver göras och hur förändring kan åstadkommas. Ytterligare en gren av Djurens Rätts arbete går ut på att hjälpa landets kommuner att lyckas i övergången till mer växtbaserad mat i skola och förskola.

djurensratt-se/fokusområden/Vego/Vego_17
Främjar växtbaserat

För en vegovänlig livsmedelspolitik

Omställningen till mer växtbaserad mat måste öka takten, och för det behövs en ny livsmedelspolitik. 

Djurens Rätt vill att Sverige sätter mål för kraftigt ökad produktion och förädling av växtbaserad mat. Målen behöver omfatta hela livsmedelskedjan och kopplas till konkreta åtgärder för genomförande. Stöden inom livsmedelsproduktionen behöver stötta omställningen till mer växtbaserat istället för att som nu nästan uteslutande gynna djuruppfödning och foderproduktion till djur.

Så här arbetar Djurens Rätt för en ny och grönare livsmedelspolitik:

  • Halvera köttkonsumtionen inom offentlig sektor till 2030 
  • Att Sveriges livsmedelsstrategi ska främja växtbaserat 
  • Likvärdiga konkurrensvillkor för växtbaserad mat
Läs mer
djurensratt-se/fokusområden/Vego/im_vegan/IM_vegan_2
Främjar växtbaserat

Märkningen I'M VEGAN

I'M VEGAN är en varumärkesregistrerad veganmärkning från Djurens Rätt som gäller både livsmedel, hygienartiklar och kosmetika. Att märka med I'M VEGAN är ett tydligt och självklart sätt att visa konsumenterna att en produkt uppfyller de krav som Djurens Rätt ställer på veganska produkter.

I’M VEGAN förmedlar tydligt att produkten i fråga inte innehåller animalier och att den är framtagen utan djurförsök i något led. Vill du att ert företags produkter ska ha märkningen I’M VEGAN? Läs mer via länken nedan.

Läs mer
djurensratt-se/fokusområden/Vego/vegovanlig_matkedja/banner-sveriges-vegovanligaste-matkedja
Främjar växtbaserat

Sveriges vegovänligaste matkedja

Sveriges vegovänligaste matkedja är en rankning av de svenska livsmedelskedjornas vegoutbud som Djurens Rätt genomför årligen. Rankingen baseras på en omfattande undersökning som görs av bland annat engagerade konsumenter runt om i landet och resultatet presenteras årligen, på Internationella vegandagen 1 november. 

De senaste åren har det skett en ökning i försäljning av vegoprodukter, rekordstora investeringar i växtbaserade innovationer och en rejäl utökning av veganska produktnyheter, samtidigt som vi har sett en minskning av köttkonsumtionen. Oavsett om det handlar om folkhälsa, minskad klimatpåverkan eller djuretik är det allt fler som väljer allt mer veganskt på tallriken, detta är en förändring på marknaden som Djurens Rätt vill fortsätta gynna. Därför utser Djurens Rätt Sveriges vegovänligaste matkedja årligen, med syfte att främja det växtbaserade utbudet.

Läs mer
Stöd oss

Stötta arbetet för djuren

Djurens Rätt jobbar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv.

Bli medlem