Djurens Rätt har under året uppvaktat beslutsfattare i staden angående den nya matstrategin och vid ett flertal tillfällen lyft vikten av minskad servering av kött i stadens verksamheter. Så sent som igår publicerades ett debattinlägg där vi efterlyser tydligare visioner från politikerna på området och uppmanar till en halvering av animalieanvändningen.
Genom ”Good Food Cities Declaration” som Stockholms stad nu skrivit under förbinder sig Stockholm att jobba mer klimatsmart med maten som serveras i offentliga verksamheter runt om i staden, att öka andelen vegetariskt och att minska matsvinnet.
– Jag gratulerar Stockholms stad till det här beslutet, som placerar staden i toppskiktet när det gäller minskad köttservering bland Sveriges kommuner, säger Cecilia Mille, sakkunnig inom livsmedelsfrågor på Djurens Rätt.
– Det gläder mig lite extra att den här deklarationen tar ett helhetsgrepp och inkluderar allt kött och mejerivaror. Ur ett djuretiskt perspektiv är det väldigt viktigt att den växtbaserade maten lyfts fram som lösningen istället för att en typ av kött ersätts med en annan. Hållbarhetsarbetet måste utgå från en helhetssyn där djurskydd ingår som en naturlig del. Det är oerhört glädjande att Stockholms stad nu tar det här viktiga och långtgående beslutet och jag kommer att följa utvecklingen med intresse, säger Cecilia Mille.
Deklarationen innebär att Stockholm nu kommer jobba för att uppnå en ”Planetary Health Diet” för sina medborgare till år 2030. Detta betyder att man inte överskrider 16 kg kött per person per år samt 90 kg mejeri per person per år.
För att uppnå detta ska staden genomföra följande åtgärder: