Djurens Rätt
24 March 2019

1 800 kycklingar med brutna vingar på Guldfågeln - varje dag

Enligt tidningen FoodMonitor, som skrev om de plågade kycklingarna redan i höstas, har kycklingarna utsatts för ett stort, onödigt lidande santidigt som länsstyrelsen i mer än ett halvsårs tid har stått handfallen.

För det var redan i början av februari 2018 som veterinärer på Livsmedelsverket skrev: ”I samband med besiktning före slakt har officiella veterinärer på Guldfågeln AB upplevt att det är en stor andel kycklingar med brutna vingar, där även en hel del frakturer är öppna det vill säga där skelettet penetrerat huden.

För kycklingarna med skadade vingar blir processen innan slakt både plågsam och stressande. Det skriver veterinärerna i en av sina larmrapporter.

Veterinärerna rapporterade sina fynd till länsstyrelsen i Kalmar län i maj 2018, men inte heller då reagerade länsstyrelsen.

Nu skriver också SVT om djurplågeriet på Guldfågeln och om hur kycklingbranschen nu kraftsamlar för att lösa problemet - som alltså har varit känt i mer än ett år.

– Vi har en djurskyddslag som säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande. Och har en kyckling brutit en vinge, då är det ett onödigt lidande, säger Ulrika Lind, veterinär på Livsmedelsverket till SVT.

Varje dag slaktas cirka 100 000 kycklingar på Guldfågelns slakteri i Mörbylånga.

Röster på Twitter om kycklingarna

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: