Djurens Rätt
20 June 2018

10 000 kycklingar dödades efter olycka med djurtransport

De flesta djur i livsmedelsindustrin transporteras minst en gång i livet - till slakteriet. Transporter innebär ett stort stressmoment för djuren. De stressas bland annat av att blandas med främmande individer på transporten, av kraftig kyla eller värme, trängsel, lastbilens svängningar och vibrationer och den främmande miljön.

Olyckan mellan Katrineholm och Vingånger skedde under tisdagsmorgonen den 19 juni strax efter kl. 8 på morgonen då en djurtransport på väg till ett av Kronfågels slakterier åkte av vägen. Först vid 16-tiden – 8 timmar senare - inleddes avlivningen av kycklingarna.

Att kycklingar och andra djur dör under transporter är tyvärr inte unikt. År 2016 dog 220 785 kycklingar, 12 346 uttjänta hönor från äggindustrin och 288 kalkoner i samband med transporter till slakt.

– Tyvärr anser inte Svensk Fågel att de 220 000 kycklingar som dör under transport till slakt är ett problem. De omvandlar i stället dessa kycklingars liv till en liten procentsats samtidigt som kycklingar är det djurslag som är flest och lider mest under transport till slakt, såväl i Sverige som i EU, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

I Sverige får det gå upp till tolv timmar från att en kyckling eller höna packas ned i en transportbur tills slakt. Under den tiden får kycklingen eller hönan ingen mat eller vatten och transportburen är så trång att djuren inte kan stå upp och knappt röra sig alls. Det stora antalet fåglar utsöndrar fukt och värme, som leder till en mycket kvav och varm miljö som blir som värst under sommaren. Är det kallt ute händer det istället att fåglar fryser ihjäl under transport.

Det finns många sätt att minska antalet djur som dör på vägarna, som att minska transporttiderna och en mekanisk ventilation av fordonen och Djurens Rätt har under lång tid krävt att både myndigheter och ansvariga företag gör mer för att minska dödligheten under transporter.

Men grundproblemet är förstås att kycklingarna överhuvudtaget transporteras i tusentals varje dag. Läs mer och gör skillnad för svenska kycklingar på 99miljoner.se.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: