Djurens Rätt
28 March 2019

100 761 röster för minkarna lämnades över till ministern

Sedan i maj 2018 har Djurens Rätt, genom kampanjen Pälslöftet, samlat in namnunderskrifter för ett förbud mot pälsdjursfarmer i Sverige. Insamlingen har skett digitalt och vid möten under organisationens sommarturné där tusentals människor runt om i Sverige skrev på uppropet.

Tillsammans med Djurskyddet Sveriges namninsamling är det totalt 100 761 personer som har ställt sig bakom det krav på ett förbud mot pälsdjursfarmer i Sverige som idag lämnades över till landsbygdsminister Jennie Nilsson.

– Vi vet redan att 8 av 10 svenskar vill att minkfarmningen i Sverige förbjuds, och idag har mer än 100 000 personer höjt rösten för minkarna. Det är nu upp till regeringen att lägga fram ett förslag som sätter stopp för minkar i bur. Minkfarmning hör inte hemma i ett land som vill vara bäst på djurskydd, säger Tina Hogevik, tf förbundsordförande i Djurens Rätt.

Djurens Rätt har länge kritiserat minkbranschen för att inte leva upp till djurskyddslagens krav om naturligt beteende och välkomnade den utredningen som Jordbruksverket lämnade över till regeringen i början av året. Utredningens slutsats var dock att pälsdjursindustrin behöver forskas kring ytterligare, något som Djurens Rätt inte håller med om.

– Att Sverige fortsätter utreda något som flera andra länder redan har förbjudit är ett underbetyg. Minkar i det vilda är ensamlevande rovdjur som trivs med att jaga och simma. I fångenskap tvingas minkarna att leva tätt inpå andra minkar i små burar utan möjlighet att leva ut sina naturliga beteenden, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Jennie Nilsson kommenterade inte sakfrågan i samband med överlämningen, men gjorde det tydligt att hon ansåg att organisationer som Djurens Rätt är viktiga och var imponerad över det stora engagemanget för djuren.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: