Djurens Rätt
22 June 2016

12 000 valar dödade i Norge sedan 1993

I den nya rapporten Frozen in Time: How Modern Norway Clings to Its Whaling Past, framtagen av organisationerna Animal Welfare Institute, OceanCare and Pro-Wildlife, kartläggs Norges valjakt. Och den visar att Norge är det land i världen som jagar flest valar – det senaste två åren har Norge dödat fler valar än vad Japan och Island har gjort tillsammans.

Totalt har nästan 12 000 valar dödats av norska valfångstfartyg sedan år 1993, trots det internationella förbud som finns sedan 1986. Men Norge har undgått mycket av den kritik som riktats mot valjakten mot Island eller i Japan menar de tre organisationerna och uppmanar Internationella valfångstkommissionen (IWC) att tydligare agera mot Norges illegala valjakt.

Internationella valfångstkommissionen förbjöd kommersiell valfångst 1986, men fångsten återupptogs i Norge 1994. Norge, Island och Japan är de tre länder i världen som fortsätter att jaga valar trots förbudet - Norge och Island har kommersiellt jakt på valar medan Japans sker under vetenskapliga argument, en forskning som dock ifrågasatts och kritiserats.

Enligt norska NRK har Norge haft problem med att sälja mycket av det valkött som fartygen tar in och den norska regeringen finansierar projekt där nya sätt att använda valköttet tas fram, som exempelvis i bantningsmedel, mediciner och skönhetsprodukter.

– Vi chockerades över att upptäcka att norska företag säljer hälso- och skönhetsprodukter innehållandes valolja. Det här är inte 1800-talet, säger Susan Millward från Animal Welfare Institute.

Källa

New Report Details Norway's Efforts to Promote Whaling, Animal Welfare Institute, 13 juni 2016

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: