Djurens Rätt
03 February 2022

1266 fastklämda höns kvävdes till döds

Enligt tidningen FoodMonitor konstaterades det vid obduktionen att hönsen dog på grund av kvävning då det inte fanns tillräckligt med ventilation i bilen eller släpvagnen. 

– Att kvävas till döds är oerhört ångestframkallande. Inga djur, inte minst hönor som levt i intensiv äggproduktion, ska behöva avsluta sina liv på det här sättet. Det behövs en systemförändring för att komma åt de här problemen, med minskad mängd djurtransporter och bättre kontroller innan transport, kommenterade Anna Harenius, sakkunnig etolog hos Djurens Rätt till FoodMonitor.

Detta är långt ifrån första gången det har rapporterats om brister på just Håkantorp Slakteri utanför Vara. Senast i december 2021 rapporterades det om 300 döda höns på grund av kvävning, då ventilationen i djurtransporten sluta fungera. Även under sommaren 2021 rapporterades det om 978 avlida höns på en transport och 1825 hönor med sårskador

Trots återkommande anmälningar och rapporter om brister fortsätter Håkantorp Slakteri att få statliga bidrag – under 2021 fick slakteriet 671 956 kronor i statligt stöd.

 

Jolina Kvarnälv

Jolina Kvarnälv

Kommunikatör
Dela: