Djurens Rätt
05 January 2016

13 000 djur fast på transportfartyg i Australien

Varje år exporteras miljontals djur från Australien för att slaktas utomlands. Skeppet MV Ocean Outback skulle transportera 7 400 får och 5 600 nötboskap från Australien till Israel för slakt. Djuren lastades på fartyget den 28 december och det lämnade Australien den 29 december, men fick efter tekniska problem återvända till Australien i väntan på reparation.

Fartyget med de 13 000 djur har nu legat i hamn i staden Fremantle sedan den 30 december utan att djuren har kunnat lämna skeppet. Reparationen kommer enligt uppgifter inte att vara klar innan helgen, så redan är det minst nio dagar som kan läggas till den ursprungliga planerande transporttiden på 24 dagar.

De största marknaderna för Australiens djurtransporter är Kuwait och Saudiarabien men andra länder som tar emot djur är Oman, Bahrain, Jordanien, Qatar, Förenade Arabemiraten och Israel. Båtresorna pågår i flera veckor och innebär rena djurplågeriet för de flesta djur. De lider av värmeslag, vätskebrist, skador och infektioner. Många dör också av svält trots att det finns mat; djuren är ofta så skadade att de är helt oförmögna att nå fram till maten. Last – och transportpersonal behandlar dessutom djuren oerhört dåligt, ofta med påkar och slag. Under 2008 rapporterades t.ex. att 34 974 får dött på transportfartyg på väg från Australien.

Haveriet på skeppet MV Ocean Outback är det femte som drabbar ett stort transportfartyg under de senaste två åren och är enligt organisation Animals Australien ytterligare en påminnelse om de oacceptabla och ofrånkomliga risker som finns med dessa djurtransporter.

Vi skrev på vår Facebooksida den 8 maj förra året om skeppet Almawashi som transporteade 18 000 levande djur från Montevideo i Uruguay till Alexandria i Egypten, en sträcka på 11 616 km- läs mer och se en bild på skeppet här.

Gör skillnad!

Välj bort djurplågeri och välj vego! Beställ Djurens Rätts inspirationsmagasin Välj vego! och ta steget mot ett av ditt livs viktigaste val påwww.djurensratt.se/valj-vego eller genom att messa ordet VEGO till 72 120.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: