Djurens Rätt
01 June 2020

130 grisar övergavs och svalt till döds - åtal väntar för djurplågeri

Bakom händelsen döljer sig en personlig tragedi:  lantbrukaren har försvarat sig med att han drabbades av utmattning. Men händelsen vittnar om vilken utsatt situation många djur i livsmedelsproduktionen befinner sig i. Att en kris hos en enskild person leder till att 130 grisar stängs in och överges i ett stall där de svälter ihjäl visar på det orimliga i djurhållningen.

Lantbrukaren säger sig ha avlivat djuren med en bultpistol, men utredningen har inte kunnat hitta några märken efter detta rapporterar SVT Halland. Istället finns det tydliga spår av hur grisarna, i brist på annat foder, har ätit av varandra.

Lantbrukaren står nu åtalad för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

– Händelsen är oerhört tragisk. Den påminner oss också om det orimliga i hur djur hålls i köttindustrin. När den dagliga tillsynen och skötseln fallerar blir läget snabbt allvarligt och djurs lidande och död blir ett faktum. Djurskyddskontrollen har inga möjligheter att fånga upp alla fall, länsstyrelsernas resurser räcker inte ens till ett besök vart tionde år, säger Linda Björklund, etolog på Djurens Rätt.

Djurens Rätt menar att mer resurser måste satsat på djurskyddskontrollerna, läs vår uppmaning till regering här.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: