Djurens Rätt
14 September 2017

15 miljoner om året till ökat djurskydd

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen drivit att det måste satsas på djurskyddkontrollerna. En satsning på 15 miljoner kronor per år finns nu med i budgeten och träder i kraft redan den 1 januari 2018. Djurens Rätt har pratat med riksdagsledamot Jens Holm.

– Det är otroligt viktigt att vår djurskyddslag och regler för hur djuren får behandlas efterlevs i praktiken och har vi inte adekvata kontroller så finns det en risk att det slarvas med detta. Nu skapar vi utökade möjligheter till extra personal och resurser för att säkerställa djurskyddet. Det är en stor seger för djuren, säger Jens Holm (V).

Motiveringen bakom beslutet är att Länsstyrelsernas kapacitet inte bedöms räcka till för att bedriva både ett systematiserat förebyggande arbete samt att svara mot larm om vanvård av djur. Att resurserna inte har räckt till är något som både Djurens Rätt och många av Sveriges Länsstyrelser har vittnat om under en längre tid.

Äntligen får vi ökade anslag till djurskyddet, de här pengarna är absolut nödvändiga och jag hoppas  att  regeringen kommer att  ta fler beslut för att stärka djurskyddet framöver, säger Camilla Björkbom förbundsordförande för Djurens Rätt.

När den nya djurskyddslagen återigen skjutits på framtiden är detta det första positiva politiska beslutet för djuren på länge. Jens Holm är en av de politiker som skulle vilja se en snabbare förändring.

– Det är sorgligt att regeringen inte kan bestämma sig och komma till skott med ett förslag till ny djurskyddslag och de som får betala priset för detta är djuren.

Han menar att det finns ett stort intresse för djurskyddsfrågor hos allmänheten.

– Det finns ett väldigt stort intresse för djurfrågor idag och det märks inte minst i antalet mail och samtal från allmänheten. Det är många som vill att vi politiker ska ta tag i de djurskyddsproblem som finns. Det är märkligt att den här regeringen inte sätter djurfrågorna högre upp på agendan.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: