Djurens Rätt
12 February 2016

150 000 kräver att regeringen sätter stopp för vilda djur på cirkus

Cirkuslivet är ett problem för de flesta djur, men är särskilt problematisk för vilda djur. Detta var utgångspunkten när Djurens Rätt och sajten Newsner under 2015 tillsammans lanserade kampanjen #IntePåCirkus för att få till ett förbud mot vilda djur på cirkus.

- Kampanjen har nått stor framgång och slagit alla våra tidigare rekord. Under det första dygnet skrev mer än 25 000 personer på namninsamlingen, vår webbsida slog besöksrekord och nu är detta vår största namninsamling genom tiderna. Givetvis hoppas vi nu också att vi får gehör från politiskt håll, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Överlämningen sker under tisdagseftermiddagen till en tjänsteperson vid näringsdepartementet. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som är ansvarig minister i frågan, har låtit meddela via sin sekreterare att han inte har möjlighet att närvara under överlämningen.

En klar majoritet, 68 % av svenskarna, tycker inte att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur på cirkus. Detta enligt en opinionsundersökning av Demoskop, som Djurens Rätt låtit göra våren 2015. Två tunga instanser - Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som år 2011 tog fram förslag till ny djurskyddslag – har föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.

- Det här är en kraftig opinionsyttring. Svenska folket har sagt sitt och lagstiftningen behöver uppdateras därefter. Vi vet att det finns en politisk vilja att genomföra detta så vi hoppas verkligen att ansvariga politiker nu tar detta på allvar och lägger fram ett konkret förslag, säger Stefan Persson på Newsner.

Flera partier har under kampanjen tydliggjort sitt ställningstagande och uttalat sitt stöd för ett förbud. I nuläget är i princip samtliga partier för ett förbud för åtminstone elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: