Djurens Rätt
31 March 2021

200 000 djur fast på fartyg i Suezkanalen - situationen är kritisk

Händelsen i Suezkanalen är en i raden av allvarliga djurtranportskandaler de senaste månaderna. Djurens Rätt har tidigare rapporterat om fartygen på Medelhavet där flera tusen djur var fast i över tre månader. Och nu senast om djurtransporterna i Suezkanalen.

Så många som 200 000 djur är drabbade enligt Animals International, på ett 20-tal fartyg. Fartygen med djur i Suezkanalen har nu försenats en vecka. Det betyder att foder och vatten har tagit slut eller riskerar att snart vara slut, och att djur dör.

– Nu måste allt göras för att djuren som befinner sig i den här oerhört allvarliga situationen utsätts för minsta möjliga lidande. Och allt måste göras för att inte ett enda djur till ska behöva drabbas. Djur är levande, kännande individer. De ska inte handlas med som varor, transporter innebär alltför stora risker. Jag uppmanar EU och medlemsländerna att stoppa export av djur omedelbart, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Enligt Animals International är fartygen framförallt från Rumänien, men också från Spanien och Sydamerika. De är på väg till Saudiarabien, Jordanien och Egypten, enligt Marine Traffic. En del av fartygen startade sin resa för mer än två veckor sedan. Enligt rumänska myndigheter transporterar elva fartyg 105 727 får och 1 613 nötdjur. Om fartygen skulle bli fortsatt försenade övervägs att djuren lastas av i närliggande hamnar eller transporteras tillbaka till Rumänien. Enligt Animals International är det bästa alternativet att ge fartyg med djur ombord företräde i passagen.

Uppdatering 1 april

Enligt sjötrafiksappen Marine Traffic är det idag, torsdagen den 1 april, fortfarande sju fartyg med djur ombord kvar i Suezkanalen.

Djurens Rätt kräver

  • Förbud mot export av levande djur till länder utanför EU.
  • Transport av levande djur för slakt och avel måste ersättas av transport av kött och genetiskt material.
  • Max 8 timmars transporttid. Den maximala tiden bör vara kortare för en del djurslag, till exempel max 4 timmar för kaniner och fåglar och så kallade uttjänta djur som hönor och suggor.
  • Fungerande kontroll av djurtransporter och kännbara konsekvenser när överträdelser görs.
Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: