Djurens Rätt
20 March 2018

200 Vapiano-restauranger säger nej till burägg!

– Att en global restaurangkedja tar ställning i buräggsfrågan på det här sättet betyder jättemycket. Vapianos nya policy visar att de både bryr sig om hönornas välmående samtidigt som de lyssnar på sina kunder, säger Nathalie Söderström ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

I Sverige väljer 99 % bort burägg i affären. Men burägg hamnar ofta i ”dolda” produkter på restauranger, kaféer eller i produkter där det inte behöver redovisas varifrån äggen kommer.

– Alla ägg i samtliga rätter och ingredienser på våra restauranger kommer sedan 2015 ifrån frigående hönor på Gotland. På Vapiano väljer vi produkter med stor omsorg och försöker alltid göra medvetna val utifrån den påverkan de har på vår omvärld, att ha buräggsfritt är idag en självklarhet för oss, säger Kristin Lagerström, ansvarig för inköp på Vapiano Sverige.

När Djurens Rätt började arbeta med buräggfrågan 2008 så kom 40 % av äggen i Sverige från hönor i bur. Idag ligger siffran på 12 % vilket innebär att strax över 1 miljon hönor spenderar sitt liv på en yta mindre än ett A4-ark. Djurens Rätt fortsätter att arbeta för att få ner siffran ännu mer och hoppas på att fler företag väljer samma väg som Vapiano.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: