Djurens Rätt
15 May 2016

220 djurförsöksapor omplaceras

Forskningsanläggningen New Iberia Research Center i USA har under flera år hållit drygt 200 schimpanser för djurförsök. Två av dem, Hercules och Leo, har under två års tid varit föremål för djurrättsaktivisternas ansträngningar för att få dem fria, lett av organisationen Nonhuman Rights Project.

Hercules och Leo är båda tio år gamla och har varit instängda och utsatta för studier och djurförsök i halva deras liv. Men efter två års juridiska förhandlingar och påtryckningar är det nu klart att de två, och de 218 andra schimpanserna på djurförsöksanläggningen, kommer att omplaceras till en nystartad fristad i regi av organisationen Project Chimp.

Hercules och Leo hölls ursprungligen på djurförsöksanläggningen Stony Brook, tills att den beslutade att upphöra med djurförsök. Aporna skickades istället till New Iberia Research Center, en av de största djurförsöksanläggningarna i världen och en anläggning som avslöjats för vanvård vid flera tillfällen.

Det fanns tidigare ett löfte om att de efter flytten från Stony Brook skulle slippa djurförsök, ett löfte som dock inte uppfylldes. Men nu är det klart att de 220 schimpanserna, den yngsta bara ett år gammal och den äldsta 50, för alltid slipper djurförsök och flyttas till den fristad där de kommer att kunna leva resten av sina liv på ett så naturligt liv som möjligt.

De första aporna kommer att flyttas i sommar, men det kommer att ta mellan tre till fem år innan alla apor är flyttade till fristaden.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: