Djurens Rätt
23 February 2016

3 000 beaglehundar slipper djurförsök

I april 2012 tog sig djurrättsaktivister i Italien in på anläggningen Green Hill och tog med sig 30 beaglehundar ut därifrån. Green Hill födde upp djur till djurförsök och hade under lång tid varit föremål för en kampanj som vill stoppa uppfödningen.

Bara några månader efter djurrättsaktivisternas aktion, som blev uppmärksammad i media runt om i världen, ingrep myndigheterna och beslagtog de resterande hundar - omkring 3 000 stycken - som fanns där.

I januari 2015 dömdes ägarna till Green Hill till fängelsestraff för djurplågeri och hundarna fick stanna hos sina familjer. Men det har funnits en oro kring att hundarna skulle tvingas tillbaka till djurförsök så domslutet överklagades för att få domslutet bekräftat. Och idag, den 23 februari, var det dags för ett nytt besked om hundarnas öde. Inför dagen hade djurrättsorganisationen LAV under hashtaggen #IOSTOCONIBEAGLE uppmanant de familjer som tagit hand om hundarna, och andra, att ställa sig på djurens sida.

Och hundarna vann! En domstol i Brecia i Italien fastställde fängelsestraffen för ägare och veterinärer på Green Hill på 15 resp. 12 månader. Beslutet innebär att anläggningen kommer att fortsätta att hållas stängd och att de 3 000 beaglehundarna får leva kvar i frihet hos sina familjer.

Sedan händelserna på Green Hill har Italien antagit ett förbud mot uppfödning av hundar till djurförsök.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: