Djurens Rätt
27 October 2016

3D-utskrivna hjärtan istället för djurförsök

Den nya tekniken kan i framtiden möjliggöra att det går att kopiera en patients genetiska sjukdomar i laboratorium. Vävnaden på chipp skapar en slags testmiljö, där sjukdomens egenskaper kan matchas mot vävnadens för att hitta botemedel. Rent praktiskt så går det till så att forskarna tar hudceller från en patient som lider av ett hjärtfel och gör om de cellerna till stamceller, som sedan kan göras om till hjärtceller.

”Data vi får från sensorerna innehåller mycket kritisk information gällande hjärtvävnaden: hjärtslagens styrka och rytm. Det gör att vi kan studera hur vävnaden reagerar på mediciner och giftiga preparat. Eftersom medicinsk forskning kan innebära att tusentals preparat ska testas, så är detta en viktig förbättring”, skriver Johan Ulrik Lind, en av forskarna bakom rapporten, i ett mejl till Computerworld.

Den här metoden kan bespara livet på otaliga försöksdjur. Dessutom kan resultaten bli mer precisa då djurförsöken inte alltid kan ge en korrekt bild över hur människor skulle reagera.

Den senaste versionen av organ-chipp tas fram genom en automatisk process med hjälp av en 3d-skrivare.

Källa: www.idg.se

 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: