Djurens Rätt
06 March 2017

500 djur har dött på djurparken – nu kan de få tillståndet indraget

Mellan januari 2013 och september 2016 dog 486 djur på djurparken South Lakes Safari Zoo i grevskapet Cumbria i Storbritannien. Efter att djuren undersökts kunde myndigheterna konstatera att dödsfallen visade tecken på dåligt skötsel, kombinerat med att djuren fick föröka sig okontrollerat och att inte tillräckligt gjordes för att garantera djuren en acceptabel välfärd på djurparken.

En tidigare granskning från i januari konstaterade att djuren redan då hölls under undermåliga förhållanden och att det fanns för många djur på för små ytor.

Som ett resultat av detta kan djurparken nu förlora tillståndet – de styrande i Barrow Borough, där djurparken sökt om förnyat tillstånd, nekade djurparken tillstånd för att driva vidare verksamheten. Ägaren har nu 28 dagar på sig att överklaga beslutet.

Totalt står åtta olika brittiska djurparker ju under granskning efter att tips från allmänheten och tidigare anställda har kommit in om att djuren på djurparkerna far illa. En representant från organisationen Captive Animals' Prevention Society säger till tidningen The Times att South Lakes Safari Zoo är ett av de värsta exempel som de har sätt men att det finns fler fall av dålig djurhantering på djurparker runt om i Storbritannien som allmänheten saknar kännedom om.

"There's this real view of the British public that UK zoos are amazing and have amazing standards, but there's a lot of stuff we know about and it's not the case that they are squeaky clean” citeras Maddy Taylor från Captive Animals' Prevention Society.

Av de djur som dött på djurparken var 182 djur av utrotningshotade arter.

Källa

New licence refused for South Lakes Safari Zoo where almost 500 animals died in four years, The Telegraph, 6 mars 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: