Djurens Rätt
10 June 2015

6 000 killingar avlivas årligen för getost

För att producera getost krävs givetvis mjölk, och för att getterna ska producera mjölk krävs det också att de föder killingar. Men killingarna får inte dricka upp getternas mjölk som ska gå till ostproduktion. Därför avlivas getterna strax efter födseln.

Det har skett en fördubbling av antalet getter i Sverige under de senaste åtta åren. Detta på grund av en ökad efterfrågan på just getost.

– Det känns så bortkastat, det är något som känns riktigt fel. Att ta bort ett liv precis när det har börjat, säger en av Sveriges getbönder i ett inslag på Sveriges Radio

Ett liknande scenario ser vi i både komjölks- och äggindustrin. Kalvar i mjölkproduktionen skiljs från sina mammor direkt efter födseln. Inom äggproduktionen så dödas hälften av alla kycklingar, tuppkycklingarna, direkt efter födseln då de inte anses ha något värde. De kan inte lägga ägg och de växer inte tillräckligt snabbt för att födas upp för sitt kött. Det handlar om ca 15 000 tuppkycklingar som gasas ihjäl, varje dag.

Djurens Rätt arbetar för djurens rätt till sitt eget liv. Genom att välja vego gör du ett viktigt val för både dig själv och djuren. Beställ vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj Vego! genom att sms:a VEGO till 72 120. Du kan också beställa ett här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: