Djurens Rätt
26 April 2022

Akta djuren på valborg!

En rishög full av liv

Valborgsmässoafton är tyvärr inte roligt för alla, den kan till och med vara väldigt farligt för många djur som gillar att bygga bo i rishögar. Om människor plötsligt tänder eld på rishögen som de bosatt sig i, kanske de inte hinner att ta sig ut och riskerar då att brännas. Majbrasor är ofta, till synes, döda högar, men de kan vara fulla av liv!

 

Vi bor i rishögen

Många smådjur gillar att bosätta sig i det bråte vi samlar ihop till majbrasan. Pinnar, bråte och löv är en perfekt bostad för många som vill hålla värmen när det är minusgrader på natten och tycker att rishögen är ett tryggt bo som skyddar både mot oväder och rovdjur. Dock vet de inte att högen så småningom kommer att sättas fyr på och när det väl händer hinner många av dem inte ut i tid. I högen bosätter sig bland annat igelkottar, möss, råttor, ormar, snokar och insekter.

 

4 enkla tips på hur du kan rädda djuren i rishögen

  1. Hjälp djuren genom att se efter noga så att ingen har bosatt sig i högen som ska bli majbrasa

  2. Ta er tiden att flytta på högen innan den ska tändas för att säkerhetsställa att inga inneboende blir brända av elden.  

  3. Dela tipset till kommuner och föreningar som ska anordna majbrasor, så att de vet hur viktigt det är att söka igenom rishögen som det ska sättas fyr på!

  4. Bli medlem i Rädda Djuren-klubben (0-13 år) eller Djurens Rätt (+14 år och uppåt) och bli en röst för djuren. Ett medlemskap kostar 100 kr och gör skillnad för djuren. Som medlem får den unga djurvännen 5 nr av klubbens egen tidning Klubbnytt och en fin välkomstpresent.

 

Genom att lägga den lilla extra tiden på att flytta och kontrollera högen räddar vi liv. 

 

Lär dig mer om igelkottar & andra djur

Det är både kul och spännande att lära sig mer om djur och när en har en förståelse om och för djur, så ökar empatin för alla levande varelser, vilket leder till respekt och medkänsla.

Vill du lära dig mer om igelkottar? Klicka här så hittar du fler fakta om våra taggiga kompisar!

Igelkottar trivs i rishögar, så leta igenom majbrasan innan ni tänder fyr!

Åsa Björk

Åsa Björk

Ansvarig för Rädda Djuren-klubben
Dela: