Djurens Rätt
24 May 2016

Aktivister i Kina höjer rösten för hundarna

Det är organisationen Humane Society International som via sin Facebooksida berättar om händelsen där de 200 hundarna räddades från en säker död. Efter ett aktivisterna stoppat transporten tog det tre dagar innan transportören gav med sig och släppte hundarna fria igen.

Detta vara bara ett av många tillfällen under senare tid då allt fler i Kina ställer sig på hundarnas sida i Kina. Och när det nyligen arrangerades ett stort evenemang i Peking så vecklades banderoller ut med uppmaningen att förbjuda handeln med hundar för sitt kött.

Men fortfarande hålls den s.k. hundköttsfestivalen Yulin varje år, ungefär vid samma tidpunkt som vi firar midsommar i Sverige. Festivalen har arrangerats under flera och kritiserats, dels för att det är just hundar som äts men också för de väldigt plågsamma metoder som förekommer vid hantering och dödandet av hundarna.

Även om Yulin har en del lokal uppfödning av hundar för köttets skull så kommer det mesta av det på olaglig väg från andra håll i Kina, vilket är en del i problematiken. Många av de hundar som dödas för att bli mat stjäls eller fångas in. I exemplet ovan med den djurtransport med hundar som stoppades så hade många hundar halsband och en hade till och med ett mikrochip.

För varje år som går blir Yulin allt mindre accepterad, mycket tack vare kinesiska sociala medier där det för varje år växer ett allt större motstånd mot denna och liknande festivaler

Läs mer

Senaste nytt 16 juni 2016: Yulin pledges to ban slaughter of dogs in public as controversial food festival draws near, South China Morning Post

Läs mer om ett Kina i förändring på www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/en-annan-sida-av-kina och mer om hundköttsfestivalen i Yulin påwww.time.com/2891222/china-dog-eating-festival.

Skriv på namnlistan från Humane Society International påwww.action.hsi.org/ea-action/action?ea.client.id=104&ea.campaign.id=38221eller den från Animal Equality på www.voicelessfriends.org. En annan organisation som arbetar med denna fråga är Together for Animals in China som du kan läsa mer om på www.tacn.org.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: