Djurens Rätt
16 January 2014

Alla danska livsmedelsaffärer säger nej till foie gras

Det är bl.a. organisationen Anima som har drivit kampanj mot foie gras i Danmark, och nyligen visades vedervärdiga bilder på produktionen i dansk media. Och nu har man nått en stor framgång i och med att SuperBest valt att säga nej till ank- och gåslever. De var tidigare den affär i Danmark som sålde mest av produkten.

Därmed har samtliga 2 500 livsmedelsaffärer sagt nej till den kontroversiella produkten.

- Vi har arbetet med att sätta fokus på fåglarnas lidande på foie gras-farmer sedan 2005, och därför kan vi nu säga att det skrivs historia i Danmark när alla livsmedelsaffär står bakom en bojkott av denna oetiska produkt, säger Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima, till tidningen Metroxpress.

Produktionen av foie gras innebär att ankor och gäss tvångsmatas med så stora mängder mat att deras lever sväller upp till tio gånger sin normala storlek. Fåglarna tvångsmatas flera gånger per dag genom att en pump körs ned i halsen och trycker ned upp till ett halvt kilo foder på bara några sekunder. Den förstorade levern kan leda till att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör av skador, värmeslag och av att levern slutar att fungera.

Uppfödningen är inte tillåten i Sverige, men ank- och gåslever importeras hit och säljs i butiker och på restauranger. Totalt är produktionen av foie gras förbjuden i 22 länder, medan delstaten Kalifornien i USA har förbjudit försäljningen av foie gras, och Israel är på gång med ett försäljningsförbud.

Import och försäljning av ank- och gåslever är lagligt i samtliga EU-länder. I oktober 2012 lanserade en grupp EU-parlamentariker ett initiativ för att förbjuda tillverkning, import och försäljning av ank- och gåslever i Europa.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: