Djurens Rätt
24 January 2014

Angående valjakten på Färöarna

Slakten, som kallas Grindadrap, är inget nytt fenomen utan något som föregått i 400 år. Bilder från slakten har publicerats i media i olika omgångar under de senaste åren. Det är främst grindvalar som drivs in mot land av båtar där befolkningen enligt traditionen dödar valarna, en slakt som gör att vattnet färgas rött av blod. Mer information om jakten finns t.ex. på  www.seashepherd.org/grindstop.

Att Grindadrap har en lång tradition bakom sig är på inget försvar för djurplågeri, lika lite som t.ex. tradition och kultur går att använda för att försvara tjurfäktning och andra sedvänjor där djur far illa.

 I EU vore jakten olaglig enligt ett direktiv från 1992, och båda EU-kommissionen och parlament har uttryckt kritik mot den. Men då Färöarna inte räknas som en del i EU så gäller inte deras regelverk där. Valar skyddas också, till viss del, av jakt via den Internationella valfångstkommissionens regelverk. Tyvärr ingår inte grindvalar bland de valar som skyddas.

Vill du göra din röst hör angående jakten så skriv till Danmarks ambassadör i Sverige. Förklara att du inte tycker att traditioner är något försvar för djurplågeri och att du vill att jakten ska förbjudas. Skriv till stoamb@um.dk.

Eftersom Färöarna är självbestämmande i flera frågor är det viktigt att också kontakta Färöarnas premiärminister Kaj Leo Holm Johannessen och utrycka sitt missnöje. Skriv till info@tinganes.fo.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: