Djurens Rätt
12 February 2020

Antibiotikarester hittade på svenskt kycklingkött

“Svensk Fågel arbetar aktivt och framgångsrikt för att minimera användningen av antibiotika i uppfödningen. I princip ingen antibiotika används idag inom svensk kycklinguppfödning.” Så säger den svenska branschorganisationen. Trots det ställer Vitryssland högre krav på gränsvärden för hur mycket antibiotika som får vara kvar i köttet.

I Sverige använder svenska kycklingbönder koccidiostatika rutinmässigt. Det är en typ av antibiotika som tillsätts i fodret som de fått fortsatt använda på grund av att den inte sägs påverka människor. Om de inte slutar ge antibiotikan kort innan slakt riskerar köttet innehålla små rester av läkemedlet. Enligt Kronfågel, som levererat kycklingköttet till Vitryssland, är det det som har hänt i det här fallet.

- Det här är ytterligare ett bevis på att livsmedels-nationalismen som svenska branschorganisationer håller på med lurar konsumenter. Marknadsförs djurhållning som antibiotikafri så ska den vara det, särskilt när det finns alternativ såsom förbättrad djurhållning med mindre smittrisker och vaccinationer. Vi uppmanar svenska konsumenter att välja bort kycklingar från tallriken, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt. 

Vitryssland tar fallet på allvar och ber svenska myndigheter att vidta nödvändiga åtgärder för att undvika fortsatt kontaminerat kött enligt FoodMonitor

Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: