Djurens Rätt
08 January 2016

Äntligen slutturnerat för Vana Mana?

Cirkusen Cirque d'Hiver Bouglione har stått i fokus för franska djurorganisationers engagemang under de senaste veckorna. Och som ett resultat av protesterna och misstankarna om vanvård meddelade cirkusen i början av denna vecka att de nu slutar med elefanter i sina föreställningar.

Det som gör beslutet lite speciellt är att den elefant som har uppträtt på cirkusen och som berörs av beslutet heter Vana Mana, en 43-årig elefant som hållits på cirkusar sedan 70-talet. Och hennes historia ger en bild av vilket öde som dessa cirkuselefanter råkar ut för och varför det är så viktigt med ett förbud mot djur på cirkus.

Efter att ha turnerat i Europa under flera år hyrdes Vana Mana in av cirkusen Great British Circus för att turnera under 2009. I Storbritannien lyckades organisationen Animal Defenders International smygfilma hur Vana Manas tränare, Lars Hölscher, slog henne och flera andra elefanter i samband med att de skulle lära sig uppträda på cirkusen. Filmen visar hur Hölscher slår upprepade gånger mot ansiktet, öronen, över ryggen samt mot benen och svansen. Som tillhygge använder han en så kallad "elefanthake", en käpp med en metallhake i ena änden.

Några år senare dyker Vana Mana och Lars Hölscher upp på den svenska cirkusen Cirkus Scott och hon finns här i samband med att Cirkus Scott beslutar att upphöra med vilda djur sina föreställningar - beslutet kom i kölvattnet av kritik från bl.a. Djurens Rätt.

När Vana Mana hölls på Cirkus Scott så användes hon under inspelningen av filmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Efter Cirkus Scotts förbud fortsatte Vana Mana att användas på turnérande cirkusar, bl.a. på Korsika och därefter i Lettland - på denna film går det att se hur de hålls på en asfalterad bakgård i Riga.

Och nu senast var det alltså hos Cirque d'Hiver Bouglione som Vana Mana tvingades uppträda och återigen togs ett beslut om att sluta använda elefanter på sina föreställningar i samband med att hon  hölls på cirkusen.

Franska djurorganisationer kämpar nu för att detta ska bli sista gången som Vana Mana tvingas uppträda och att hon kan få pensioneras från ett liv på cirkus, särskilt utifrån att många hävdar att Vana Mana lider av flera sjukdomar och har svårt att röra sig.

Djurens Rätt har tagit kontakt med de franska organisationerna för att se det går att bidra till att målsättningen uppfylls och vi kommer att uppdatera vår webbsida med information. Men tyvärr ligger beslutet i händerna på Vana Manas ägare, Lars Hölscher.

Läs mer

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: