Djurens Rätt
18 November 2016

Argentina förbjuder hundkapplöpningar

Hundkapplöpningar är kontroversiella och missförhållanden har avslöjats vid flera tillfällen runt om i världen.

I New South Wales, Australiens mest folkrika delstat, fattades tidigare i år beslut om ett förbud mot hundkapplöpningar efter avslöjanden om att harar, grisar och katter användes som levande byte för att få hundarna att springa fortare.  En utredning hade innan dess kommit fram till att uppåt 17 000 hundar dödades årligen i New South Wales för att de inte ansågs vara snabba nog. Men förbudet revs senare av de styrande i delstaten.

Också i Spanien har hundkapplöpningar varit i blåsväder - ett reportage i tidningen National Geographic från i oktober berättar om hur tusentals hundar dödas i Spanien varje år efter att ha använts i tävlingar.

Kritiken leder dock till resultat. Under 2015 stängde t.e. Gulf Greyhound Park, den sista kvarvarande hundkapplöpningsbanan i delstaten Texas i USA, vilket innebär att hundkapplöpningar numera endast finns och är lagligt i sex amerikanska delstater. Och nu i veckan är Australien det senaste landet att ställa sig på hundarnas sida.

Argentinas kongress beslutade i veckan att förbjuda hundkapplöpningar i landet. Att bryta mot förbudet kan leda till fyra års fängelse och böter på upp till 5 000 dollar.

Sedan år 2005 förekommer ingen kommersiell hundkapplöpning i Sverige.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: