Djurens Rätt
30 December 2013

Årskrönika 2012

Bland de största händelserna under året hittar vi sådant som Djurens Rätts framgångsrika resa till Strasbourg med ett stopp för långa djurtransporter i Europa som ärende, en överlämning av fler än en miljon namnunderskrifter i samma ämne, den enorma uppmärksamheten kring svenska djurparker och organisationens kampanj för kycklingar.

Vi sammanfattar året månad för månad, med fokus på Djurens Rätts verksamhet. Ta gärna med dig två saker när du läser om vad som har hänt. För det första: samtal, diskussioner, föreläsningar, skrivelser och utskickat material platsar inte alltid i en årskrönika men det är all denna mångfald som till slut kommer göra skillnad. Och för det andra: mycket av det som går att läsa i årskrönikan (som beskedet att griskastreringar ska förbjudas till 2016) nämns med en mening trots att väldigt stort arbete ligger bakom – av Djurens Rätts riksorganisation, lokalt aktiva, andra djurrättsengagerade och mycket annat. Långsiktigt arbete som ger resultat och som ibland går att sammanfatta med en enda mening.

Januari 2012

Djurens Rätts kalender för 2013 hade dansband som tema, med artister som Sten Nilsson från Sten & Stanley och Erica Sjöström från Drifters. I Svenska Dagbladet debatterade Djurens Rätt minkfarmer med Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund i totalt tre olika debattartiklar. Den internationella kampanjen mot djurtestade kosmetika i EU når delmålet 150 000 namnunderskrifter.

Djurens Rätt följer upp mediarapporteringen från 2011 om att tuppkammar används till läppförstoringar och antirynkkrämer, och kommer fram till att fler företag än de granskade använder tuppkammar i sina produkter.

Djurens Rätt, genom Chickas Minnesfond, bidrar ekonomiskt till vård av katten Siri i Stockholm, Diesel i Norsborg, Bella i Göteborg, Loppan i Uppsala, Willie i Asmundtorp och Oden i Mellerud.

Mer från Djurens Rätt i januari

Namninsamlingen 8hours uppnår en miljon namnunderskrifter (varav en stor del kommer från Sverige), Djurens Rätts Twitter-konto passerar 2 000 följare och Djurens Rätts Tina Hogevik pratar kött i Radio1 med Cissi Wallin. Djurens Rätt överklagar beslutet om skyddsjakt av vargar i Skultunareviret och appen Djurvänligt utses till dagens app på Appland.

Mer från januari

Tjurfäktning blir förbjudet i Katalonien, EU:s djurskyddsstrategi för 2012-2015 presenteras och en djurrättsaktivist i Borås anmäler Bohus Biotech till Konsumentombudsmannen för emotionell skada eftersom deras produkter innehåller tuppkammar.

Februari 2012

Djurens Rätt förbundsordförande Camilla Björkbom medverkar i SVT:s program Matvalet den 5 februari, och debatterar odlat kött på SVT Debatt den 21 februari - det kött som framställs i laboratorier kommer förmodligen att kunna minska lidandet, och alla initiativ som minskar djurens lidande i köttindustrin bör vi välkomna, går det att läsa i texten.

Den 15 februari 2012 släpptes Djurens Rätts nya webbplats (där du befinner dig nu!), och organisationen tog ett modernt cybersteg framåt.

Mer från Djurens Rätt i februari

Djurens Rätt uppmanar kommuner att satsa på mer vegetariskt, Djurens rätt skriver till EU-kommissionär Dalli om djurtransporter, är medarrangör till Vegoforum på ABF-huset i Stockholm, debatterar travsport i Aftonbladet (under rubriken "Travsporten bygger på förtryck och våld") och djurcirkusar i P4 Extra.

Mer från februari

7-Eleven och Pressbyrån börjar testa vegokorvar i sitt utbud, Grekland förbjöd djurcirkusar, kammarätten i Stockholm slår fast att kommuner kan ställa djurskyddskrav i den offentliga upphandlingen.

Mars 2012

I mitten av mars åker tolv representanter från Djurens Rätt till EU-parlamentet i Strasbourg för att in i det sista samla stöd till en skriftlig förklaring om maxgräns på åtta timmar vid transport av djur till slakt inom EU. Resan blir framgångsrik på alla tänkbara sätt - onsdagen den 15 mars antar EU-parlamentet resolution 49.

I mitten av mars träffar Djurens Rätt Kemikalieinspektionen för att prata om alla de djurförsök som görs under EU:s kemikalielagstiftning REACH, Djurens Rätt släpper rapporten Grön, glad påsk och utmanar till en äggfri påskvecka. Äggkampanjen tar ny fart inför påsken – kampanjdagar är lördagarna 24 mars och 31 mars.

Mer från Djurens Rätt i mars

Organisationens projekt om akvariefiskar aktualiseras av att avelsproblematiken tas upp i SR Ekot, en ny Animalen-butik invigs i Linköping, Djurens Rätts juniorsajt raddadjuren.se får ett nytt utseende, nummer 1/2012 av tidningen Djurens Rätt kommer ut och Djurens Rätt deltar på Fur Free Alliance-möte i London. Djurens Rätts förbundsordförande profileras i tidningen Lantmannen.

Mer från mars

Ett parti för djuren bildas i Turkiet, en reklamkampanj från internationella pälsbranschen stoppas, Tyskland lagstiftar bort pälsfarmning, utställningen GULP - vad är det vi äter? öppnar på Medeltidsmuseet i Stockholm.

April 2012

Djurens Rätt fortsatte att växa på Facebook under 2012 och eftermiddagen den 10 april passeras 150 000 fans, vilket gör Djurens Rätt till den första organisationen i Sverige som passerade den siffran.

I samband med påsken publicerar Djurens Rätt debattartiklar i såväl Aftonbladet och på SVT Debatt om problematiken med påskens enorma äggkonsumtion. Djurens Rätt Helsingborgs ordförande, Camilla Bergvall deltar den 18 april i en paneldebatt på Industrimässorna i Malmö (ämne: "Mindre eller bättre kött?").

Försöksdjurens dag uppmärksammas den 24 april med fokus på kampanjen mot djurtestade kosmetika- och hygienprodukter i EU.

Den 29 april går Annette Karlsson bort, och lämnar ett stort tomrum efter sig i Djurens Rätt och i lokalavdelningen i Norrköping/Söderköping. Hon efterlämnade ett arv som kommer betyda mycket för djuren.

Mer från Djurens Rätt i april

En förteckning över de djurcirkusar som turnerar i Sverige 2012 sammanställs, den nya lokal i Göteborg invigs med vegansk tårtbuffé och Djurens Rätt deltar på Firestorm Fest. Regionträff Syd arrangeras på Kvarnby Folkhögskola i Malmö, Djurens Rätt vinner tävlingen om årets Earth Hour-utmaning och Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom skriver om djurfrågor i Kyrkans Tidning. ICA Supermarket i Teg utanför Umeå plockar bort burägg efter påverkan från en av Djurens Rätts aktiva.

Mer från april

Butiken Astrid och aporna i Malmö fyller 5 år, Vegofesten arrangeras i Örebro, regeringen föreslår en central djurförsöksetisk nämnd, appen Djurvänligt får en norsk efterföljare i appen Dyrevennlig, kafékedjan Condeco inför köttfria måndagar och Göteborgs djurförsöksetiska nämnd JO-anmäls för jäv.

Maj 2012

I maj arrangeras Djurens Rätts rikskonferens i Stockholm, och den amerikanska författarinnan och professorn i psykologi Melanie Joy håller två föreläsningar i samband med konferensen. Aktivisten och författaren Pelle Strindlund tilldelas Guldråttan.

Djurens Rätt ingår i en debattartikel på DN Debattom sambandet mellan våld mot djur och våld i parrelationer. I Göteborgs arrangerar Djurens Rätts lokalavdelning ett föredrag om kommunikation, i Umeå en sommarturnéworkshop i Umeå, en föreläsning om djurs beteende hålls i Lund och en bokcirkel i Helsingborg.

Katten Diva får ekonomiskt bidrag från Chickas Minnesfond för att en operation av korsbandet. Diva är nu helt återställd och trivs bra hos sin nya matte.

Mer från Djurens Rätt i maj

SVT:s dokumentär "Minkfarmarna" anmäls för två misstänkta djurskyddsbrott, Djurens Rätt uttrycker kritik mot Jordbruksverket förslag till ändring av beteskravet för kor och en plakatstafett för djuren arrangeras genom Stockholms gator. Bamse kritiseras för sitt samarbete med en kritiserad djurcirkus. Djurens Rätt når 160 000 fans på Facebook och deltar på Falu Kalaset samt Naturens dag på Bergnäset i Luleå. Djurens Rätt deltar med ett lag i löpartävlingen Blodomloppet i Umeå.

Mer från maj

Karlstad kommun säger nej till burägg av djuretiska skäl, McDonalds lanserar Veggie McWrap, 7-Eleven och Pressbyrån gör vegokorv till en permanent del av deras utbud i utvalda butiker och Kungliga Skogs- och lantbruksakademien arrangerar ett seminarium om kött. Rapporter kommer om hur Ukraina dödar hemlösa hundar och katter inför EM i fotboll och Djurskyddet Sverige delar ut priser till journalisten Helena Berg och slakteriet Qibbla Halal.

Juni 2012

Den 7 juni var Djurens Rätt på plats i Bryssel för att tillsammans med många andra organisationer överlämna fler än en miljon namnunderskrifter mot långa djurtransporter till EU:s kommissionär för hälsa och konsumentpolitik. Många av namnen var återigen insamlade i Sverige. Under överlämningen gav kommissionären John Dalli positiva besked om djurtransporter– något som han senare förnekar att han någonsin gjort, trots videodokumentation om motsatsen.

Riksdagen röstade den 13 juni om minkfarmningens framtid i Sverige. En opinionsundersökning beställd av Djurens Rätt visar att sju av tio svenskar vill ha ett förbud, men politikerna sviker minkarna ytterligare en gång. Dagen innan omröstningen publicerar Djurens Rätt en debattartikel i Aftonbladet med rubrik "Hög tid för riksdagen att förbjuda minkfarmer".

Den 6 juni lanserades Djurens Rätts kycklingkampanj Var är alla kycklingar? med tre krav på kycklingbranschen. Drygt 8 000 skriver på uppropet på nätet, många andra via Facebook-app och ytterligare tusentals skriver under i samband med sommarturnén – som har kycklingarna som stående tema.

Sommarturnén deltar bl.a. på festivalen på Knarrholmen, Millencolins 20-årsjubileum i Örebro, Kirunafestivalen, Hultsfredsfestivalen, Metaltown och festivalen Siesta i Hässleholm. På festivalen Peace & Love tatuerar tre aktivister in symbolen för kycklingkampanjen på sina armar, och på samma festival föreläser Djurens Rätts Liv Linder och Gabriella Terneborg om vägen till Vegoland.

Den omhändertagen katten Zoey får ekonomiskt bidrag av Chickas Minnesfond för operation av en ovanlig svampinfektion i bihålorna. Tiden får visa om hon blir helt återställd men matte meddelar att "hon mår som en prinsessa".

Mer från Djurens Rätt i juni

Som remissinstans lämnar Djurens Rätt synpunkter på förslaget till ny djurskyddslag. Djurens Rätt deltar på Eurogroup for Animals årsmöte och debatterar vilda djur på djurparker i Studio Ett. Den 18 juni införs en debattartikel om trav på DN Debatt och i Djurens Rätt har ett lag i Karlstad Stadslopp medan Johan Nilsson representerar organisationen i Å-varvet i Eskilstuna.

Mer från juni

Karlskoga kommun säger nej till burägg. Djurrättsalliansen arrangerar mässan Vegomässan, riksdagen debatterar motioner om djurskydd och djurförsök och Colombias huvudstad Bogota förbjuder djur på cirkus. En ny rättegång för dödsmisshandeln av hunden Shiva inleds i Svea hovrätt, som fastställer domen till 15 månaders fängelse – det längsta utdömda straff för djurplågeri.

Juli 2012

Under fyra dagar fullspäckade dagar fanns Djurens Rätt på plats under Almedalsveckan i Visby. Fokus låg på kycklingar, djurtransporter och hönor i bur, med ett arrangerat seminarium med inbjudna politiker och andra inom respektive ämne. Silvia Meriggi från organisationen Animals' Angels gästade seminariet om djurtransporter och Djurens Rätts maskot Hönrietta gör stor succé på Visbys solvarma gator.

Den 19 juli meddelar landsbygdsminister Eskil Erlandsson att obedövad kastrering av smågrisar ska förbjudas i Sverige till den 1 januari 2016, en fråga som Djurens Rätt arbetat med under många år.

Sommarturnén deltar i bl.a. Rockstad Falun, Helsingborgsfestivalen, Piteå Dansar och Ler, Emmabodafestivalen, West Coast Riot, Landskronakarnevalen, Putte i Parken och Kirunafestivalen.

Den hemlösa katten Simson dyker upp hos en familj i Landskrona, och upptäcks vara skjuten, förmodligen med luftgevär. Chickas Minnesfond bidrar ekonomiskt till vården av Simson, ärendet polisanmäls och Helsingborg Dagblad skriver om Simson.

Mer från Djurens Rätt i juli

Djurens Rätt pratat om kajor i Umeå och vegogrillkväll i Skövde i lokalmedia. Djurens Rätt Halmstad-Falkenberg, nystartade under tidiga våren 2012, uppmärksammas i lokalmedia.

Mer från juli

Hashtagen #vegoriot används för att diskutera fördomar mot vego på Twitter, Klara Zimmergren säger "var modern - skit i kött" när hon sommarpratar i P1, djuren som används under OS-invigningen garanteras ett liv utan att dödas i förtid, ETC har kött som tema på sin sommarupplaga och på eftermiddagen den 4 juli antar EU-parlamentet en ny gemensam europeisk djurskyddslag.

Augusti 2012

Djurens Rätt anmäler fiskhållningen på konsertarenan/nattklubben Kulturbolaget i Malmö. Djurens Rätt anser det troligt att fiskarna hålls på ett sätt som strider mot gällande lagstiftning. Anmälan tas upp i ett flertal medier – vilket inte är händer så ofta när det kommer till fiskar.

7000 djur slipper plågsamma kemikalietester när den europeiska kemikaliemyndigheten stoppat djurförsök på fyra kemiska substanser efter att European Coalition to End Animal Experiments, där Djurens Rätt ingår, lämnat in bevis för att testerna inte behövs.

Vånna Inget, Nina Natri m.fl. spelar live i Djurens Rätts tält på Way Out West, och sommarturnén finns även på t.ex. Stockholm Pride. DN tycker att Djurens Rätt är festivalens starkaste "NGO-kampanj" under Stockholm Music & Art. Turnéteam Norr gör säsongavslutning i Jokkmokk och turnéteam väst på festivalen Way Out West.

Rosso var en utslängd katt som saknade hem men blev omhändertagen av en familj som älskar honom. Djurens Rätt bidrar ekonomiskt till en operation av akut njursvikt.

Mer från Djurens Rätt i augusti

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom intervjuas om fiskodlingar i P4 Västerbotten, organisationen tävlar i Kolla! - en årlig jurybedömd tävling för grafisk design och illustration. Djurens Rätt, genom veteranerna Anders Kemi och Staffan Yngve, finns på plats under Liberala ungdomsförbundets riksstämma på Fyrisskolan i Uppsala. Under brinnande OS debatterar Djurens Rätt dressyr i Expressen, och USA:s simlandslag i OS har en logo som gång efter annan blandas ihop med Djurens Rätts pälsfria logga. Den 20 juli inleddes den muslimska fastehögtiden Ramadan och Djurens Rätt har under våren tagit fram veganska recept inför denna högtid - i augusti finns de flesta klara.

Mer från augusti

Festivalen Way Out West meddelar att den blir helt vegetarisk och tidningen GT kontrar genom att bjuda på kött. Malmöfestivalen inför krav på en vegorätt i varje matstånd. En artikel i den brittiska tidningen Mail Online skriver om hur flera kosmetikaföretag lämnar sin policy om att inte djurtesta för att nå ut på den kinesiska marknaden och i en intervju i Dagens Nyheter berättar Larry "JR" Hagman att han blivit vegetarian.

September 2012

Länsstyrelsen i Skåne län håller med Djurens Rätt om fiskarna på Kulturbolaget i Malmö, och bedömer fiskhållningen som varande i strid mot djurskyddslagen. Akvariet flyttas och fiskarnas omplaceras.

Djurens Rätt debattartikel" Jägarnas blodtörst kan inte längre styra jaktdebatten" på SVT Debatt får enorm uppmärksamhet och stor spridning, även utomlands. Trots att det i debattartikeln konstaterar att preventivmedel för älgar inte är en framkomlig väg kritiserar många Djurens Rätt för att vilja ge p-piller till älgar.

Djurens Rätt släpper en film om slakt på Gran Canarias enda slakteri, en ö dit 100 000 svenska turister reser varje år och slutar upp i "TNR-kampanjen" med budskapet "Låt inte nya djurskyddslagen bli en dödsdom för hemlösa katter".

Mer från Djurens Rätt i september

En ny rapport om lidandet i kyckling- och kalkonindustrin släpps, Djurens Rätts deltar i Regnbågsparaden i Malmö, arrangerar ett samtal om förtryck på Regnbågsfestivalen och besöker två minkfarmer i Skara-trakten på inbjudan av Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund. Djurens Rätt i Göteborg arrangerar Bra Mat-mässan och Djurens Rätt deltar i Bok- och biblioteksmässan - där en bild på Lasse Berghagen i en Djurens Rätt-tröja blir ett av årets populäraste inlägg på Facebook. Nummer 3/2012 av tidningen Djurens Rätt kommer ut och i Helsingborg arrangeras en vego-workout.

Mer från september

ICA-Sebastian kommer ut som vegetarian och Åsa Erlandson i Aftonbladet tycker att alla som väljer vego är "matkrånglare". McDonalds i Indien meddelar att de kommer öppna sina två första helt vegetariska restauranger och Helsingfors får journummer för djur i nöd. Kronfågels slakteri utanför Katrineholm döms till böter på 75 000 kronor för brott mot djurskyddsalgen och regeringen avsätter 19 miljoner till bedövad kastrering av smågrisar. Partij voor de Dieren behåller sina mandat när Nederländerna går till val och nöjesparken Tivoli i Köpenhamn ingår ett avtal med pälsbranschen. Två ungerska medborgare döms till sex månaders fängelse för att ha försökt smuggla in elva hundvalpar i Sverige.

Oktober 2012

Media sätter strålkastarljuset på svenska djurparker och Djurens Rätt uppmanar till att inte besöka djurparker och ber landsbygdsminister Eskil Erlandsson att omedelbart initierar en översyn av samtliga Sveriges djurparker. Djurens Rätt diskuterar djurparkerna i bl.a. TV4 Nyheterna, P3 Nyhetsguiden och SVT:s program Debatt.

Djurens Rätt och flera andra av europeiska djurrätts- och djurskyddsorganisationer överlämnar den 18 oktober drygt 240 000 namnunderskrifter mot kosmetikatester på djur till EU-parlamentet i Bryssel.

Djurens Rätt fortsätter arbetet med att få fler ICA-butiker buräggsfria och sommarturnés team öst genomför sin säsongsavslutning på Popaganda i Stockholm. Den 7 oktober fyllde Djurens Rätt 130 år, Djurens Rätt Karlstad-Hammarö firar 30 år samma månad.

Mer från Djurens Rätt i oktober

Djurens dag uppmärksammas den 4 oktober med adoptionssajtendjurensratt.se/adoptera lanseras. Ecover läggs till på förteckningen över företag som inte testar på djur och Apollo uppmanas att ta bort tjurfäktning som ett resetips i Mexico (ett par dagar senare meddelar de att tjurfäktningen kommer att försvinner från katalogen). Den 8 oktober debatterar Djurens Rätt och Miljöpartiets Göran Hådén kycklingar på Aftonbladet Debatt, och Djurens Rätts hästgrupp intervjuas i tidningen Hippson. På www.djurensratt.sesammanfattas de riksdagsmotioner som lämnades in under allmänna motionstiden och som handlar om djur.

Mer från oktober

Filosofiska rummet i P1 diskuterar antropocentrism, Djurens Rätt finns med på ett hörn i Jonas Hassen Khemiris bok "Jag ringer mina bröder", sex italienska djurrättsorganisationer går samman i en protest mot djurförsöksanläggningen Harlan Laboratories och läser upp ett stöduttalande från Djurens Rätt under demonstrationen. Nya skräckbilder från norska pälsfarmer avslöjas och efter massiva protester backar Turkiet från förslaget till ett kritiserat förslag till ny djurskyddslag. Jordbruksverket ansluter sig till uppfattningen att krabbor känner smärta och menar att de omfattas av djurskyddslagen då de fångats.

November 2012

Under månaden konstateras att 2012 varit ett rekordår för den internationella pälsfria listan med över 50 nya anslutna företag. Nya svenska företag på listan är COS, Pongo/Socken AB, Guarda Spirit, Lunis, Justine & Juliette och Perfect Sit of Sweden. I samband med Pälsfria fredagen den 23 november uppmanas allmänheten att kontakta såväl företag som säljer päls, och de som inte säljer päls men inte finns med på den pälsfria listan. En manifestation arrangeras i Göteborg och Djurrättsalliansen arrangerar ett fackeltåg i Svedala där en representant från Djurens Rätt håller tal.

Den 9 november debatterar Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom hönor i bur med äggproducenten Mats Andreasson i P1-Morgon. Samma ämne kommer upp i Djurens Rätts debattartikel i Svenska Dagbladet den 12 november.

Djurens Rätt uppmärksammar att det enligt Jordbruksverkets nya försöksdjursföreskrifter, som blir klara under november, blir det tillåtet att använda döden som slutpunkt i djurförsök. Detta trots att den EU:s lagstiftning ger möjlighet till striktare nationella regler. En ny EU-förordning ersätter det nuvarande direktivet om kosmetika och hygienprodukter och Djurens Rätt lämnar synpunkter på de delar som rör djurförsök.

Mer från Djurens Rätt i november

Bloggen Vegokoll nomineras återigen i tävlingen om Sveriges Bästa Gröna Bloggar 2012. Nummer 4/2012 av tidningen Djurens Rätt kommer ut och en ordförandekonferens arrangeras i Göteborg. Djurens Rätt Malmö skriver om hajfenor i Metro och Djurens Rätt gör premiär på Instagram. Djurens Rätt Örebro finns på plats under Kulturnatten i Örebro Konserthus och det debatteras jakt med Svenska Jägareförbundet på Arbetets museum i Norrköping. Djurens Rätt Göteborg bjuder på vegomat på ICA Kvantum Munkebäck och arrangerar föreläsningen "Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor" med Martin Smedjeback på Humanisten. Walls of Glass visas på biblioteket i Falun, arrangerat av lokalavdelningen där.

Mer från november

1 november uppmärksammas Internationella vegandagen världen över, matföretaget Anamma bjuder in statsminister Reinfeldt till en vegomiddag, Jordbruksverket arrangerar sin årliga djurskyddskonferens och Medierna i P1 tar upp djurparksavslöjandena från tidigare i år. Vilda djur förbjuds på cirkus i Nederländerna och Los Angeles förbjuder kommersiellt uppfödda husdjur samt inför Köttfria måndagar. Södra Sandbys församling utanför Lund har beslutet sig för att bli en vegetarisk församling. Härnösands kommun inför köttfria måndagar. Botswana förbjuder jakt från år 2014 och EU-parlamentet stärker skyddet för hajar. Storfilmen The Hobbit kritiseras efter att 27 djur dött i samband med inspelningen och djurrättsrepresentanter tar plats i EU-kommissionens expertgrupp med ansvar för kemikalietester. Nordiska Forskningspriset för alternativ till djurförsök tilldelades cancerforskaren Stina Oredsson.

December 2012

I samband med julen skriver Djurens Rätt på Aftonbladets debattsida om julen och grisar. På förstasidan på gp.se under en dag i december finns Djurens Rätt med och pratar om att plast och metallklämmor blir föda för grisar.

Internationella djurrättsdagen inföll 10 december och namninsamlingen för en resolution om djurs rättigheter i FN fortsätter locka underskrifter. I Karlskrona arrangerar Djurens Rätt en lyckad ljusmanifestation i snöovädret.

Under rubriken "Dödsfall inom trav- och galoppsporten" bevakar Djurens Rätt varje dödsfall inom travet sedan 2009 samt varje dödsfall inom galoppen sedan 2010. 14 hästar dog under 2012.

Sedan 11 mars 2009 får inte djurtester av kosmetiska produkter och ingredienser göras inom EU, men det har funnits undantag. Under december kommer positiva besked från EU:s nye ansvarige kommissionär som lovar att ett heltäckande förbud ska införas under 2013.

Mer från Djurens Rätt i december

Odd Molly och Team Sportia läggs till på Djurens Rätts pälsfria lista, matmässan Vegovision arrangeras i Umeå med nytt besöksrekord och mycket mediauppmärksamhet, Djurens Rätts lanserar Djurklappen och hjälper till i en brittisk kampanj mot renkött. Djurens Rätt Linköping arrangerar föredrag om grisar och en artikel om minkuppfödare i Expressen anmäls till Allmänhetens Pressombudsman för partiskhet. Djurens Rätt i Eskilstuna arrangerar ett uppskattat veganskt julbord den 1 december.

Mer från december

EU-parlamentet ställer sig återigen bakom en maxgräns på 8 timmar för transport av djur till slakt inom EU, Nederländerna förbjuder minkfarmning till 2024 och Expressens ledarsida skriver att minkfarmningen är en skamfläck för Sverige. Per Jensen kommer ut med boken "Hur mår maten?" och djurrättsaktivister runt om i världen tatuerar in siffrorna 269 på sina kroppar. En konstutställning för djuren arrangeras på Galleri Kocks i Stockholm och Costa Rica förbjuder nöjesjakt i landet. En grisbonde utanför Enköping är först med att vaccinera istället för att kastrera och regeringen utser ledamöterna till den nya Centrala djurförsöksetiska nämnden.

 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: