Djurens Rätt
06 March 2017

Att du väljer ekologiska ägg spelar ingen roll för tuppkycklingarna – de dödas ändå

Våren står för dörren, solens strålar börjar värma och fåglarna lägger sina ägg. Fjolårets kull har växt upp och nu är det dags för nya ungar. Så såg även livet för hönan ut, innan vi satte henne i arbete. Hönans kropp är genom avel och ljusprogram inställd på vår och äggproduktion varje dag. I dag, som alla andra dagar, föds omkring 30 000 kycklingar i den svenska äggindustrin. Hälften av dem är hönkycklingar som ska leva sitt liv i äggindustrin. Men för varje höna som föds i äggindustrin föds också en tupp.

15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl i äggindustrin i dag, precis som alla andra dagar.

Det är förstås helt logiskt att omkring vartannat litet ägg innehåller en blivande tupp och inte en höna. Det mer ofattbara, och något som många fortfarande inte känner till, är vilken funktion de här tupparna fyller i äggindustrin. Låt mig berätta, de fyller ingen funktion alls. Tuppar kan som bekant inte lägga några ägg och anses därför vara värdelösa i äggindustrin. Varje dag sorteras de här tuppkycklingarna ut, det sker bokstavligt talat på löpande band, och dödas direkt efter att de kläckts. 15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl i äggindustrin i dag, precis som alla andra dagar.

Att välja ekologiska ägg eller att välja bort ägg från hönor i bur är en god tanke så klart. Men för tuppkycklingarna spelar det tyvärr ingen roll vad det står på äggförpackningen. Ekologiska eller frigående tuppar lägger inte heller ägg. Tuppar är alltid en biprodukt till äggindustrin och eftersom de inte har något värde så dödas de. Att äta ägg är att gå med på att tuppkycklingen sätter livet till. Så är det bara.

Läs hela debatten i Metro

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: