Djurens Rätt
23 February 2017

Att simma med delfiner är aldrig ok!

Uppdatering kl. 11:57: Vi läste precis detta på Joakim Jockiboi Lundells Facebooksida. All heder åt honom och alla inblandade! Ingen kan göra rätt hela tiden, det viktiga är att inte lyssna och lära och göra bättre nästa gång. Och vi håller helt med, det är med goda argument och saklig ton som diskussionen ska föras!

”Jag har haft några timmar nu innan flyget går hem kollat filmer som handlar om hur delfiner sköts och fångats ändrat uppfattningen och inser detta var fel att besöka och visa upp detta. Min tanke var aldrig att stödja djurplågeri vilket ni nog ser i videon att jag är helt kär i alla levande varelser jag träffar och det var fel att låta min naiva sida och drömmar att träffa delfinerna gå före att skaffa mig kunskap om hur dom egentligen lever och har det. Jag är glad att jag blev upplyst och lärd av kunniga människor men resten av et som kommenterar dödshot och hat så är ni inte ett piss bättre än dom som har hand om dessa delfiner! Vi var naiva och okunniga hela vårt gäng som besökte denna plats Men för att få världen bättre måste man upplysa och lära folk på ett bra sätt och inte skrämma och hota dom med hat för med våld och hot kan man aldrig bekämpa djurplågeri.”

Vår ursprungliga text

Därför är det extra tråkigt att de två i sin senaste video, medan de är på semester i Egypten, simmar med delfiner som hålls i fångenskap.

De säger i inledningen av videon att de har varit noga med att de ska gå rätt till och att de inte betalade för att få simma med delfinerna – men delfiner i fångenskap kan aldrig vara rätt, en bassäng är aldrig en bra miljö för en delfin.

Och att simma med delfiner i det vilda är inte heller något att rekommendera – flera resebolag har slutat sälja biljetter till detta och på stora turistgrupper som trakasserar delfiner har blivit ett växande problem på t.ex. Hawaii, där de överväger ett förbud mot att närma sig delfiner.

– Vi är medvetna om att simma med delfiner är en dröm för många. Men det finns så många skäl att låta bli och endast ett skäl för att göra det: egoism. Personer som Jocke och Jonna, som når ut till och inspirerar väldigt många unga, har ett särskilt stort ansvar att var goda föredömen, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

Djurens Rätt driver just nu en kampanj för att få svenska resebolag att sluta samarbeta med delfinarier. Läs mer på www.djurensratt.se/delfin.

Varför är det fel att simma med delfiner

Det är bevisat att havslevande däggdjur som valar, tumlare och delfiner uppvisar en hög grad av självmedvetenhet och intelligens. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans på delfinarier leder till stress och stereotypa beteenden. I det vilda rör sig delfiner över stora avstånd under en och samma dag. Det gör de inte i en bassäng. Delfiner använder i det vilda ekolokalisering till att utforska sin omgivning. De har de nästan ingen möjlighet att göra i fångenskap.

Delfiner får fått lida för sitt utseende, att de ständigt ser ut att le  - t.ex. Kolmården marknadsförde tidigare sina delfinshower med att att deras delfiner alltid är ”sugna på att leka, busa och visa upp sig”.  Verkligheten är en annan och världen över stänger allt fler delfinarier - bara under den senaste tiden har Finlands sista delfinarium stängt och delfinariet i Barcelona Zoo, Europas äldsta delfinarium, har också meddelat att de kommer att stänga.

Alltid när det utlovas en möjlighet att få simma med delfiner finns det en stor risk att djuren behandlas dåligt.  På Hawaii diskuteras t.ex. ett förbud mot att närma sig delfiner i det vilda för att det är så många som vill simma med dem, något som stressar delfinerna. Ska det ske så ska de ske helt på djurens villkor - för bara det som är roligt för alla är roligt på riktigt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: