Djurens Rätt
18 December 2020

Att välja bort kött på julbordet har aldrig varit mer motiverat

Vårt behov av att träffa våra nära och kära är såklart stort, men vi tar vårt ansvar och väljer att skydda dem genom att hålla avstånd. Några som däremot inte har det valet är djuren som hamnar på julborden.
I julfabriken för skinka, där grisarna hålls, där finns ingen möjlighet till social distansering.

Varje år slaktas omkring 2,5 miljoner svenska grisar. De lever hela sina liv inomhus i trängsel och i stress, ofta med ett hårt betonggolv under sina klövar. De flesta grisar i livsmedelsindustrin får aldrig komma ut och många får se solljus för första gången när det är dags att åka till slakteriet.

När de väl kommer dit väntar en mycket plågsam koldioxidbedövning som framkallar stort obehag och starka kvävningskänslor. Även grisar i den ekologiska produktionen bedövas med koldioxid.

Du har nog förstått nu att mitt syfte med den här texten är att uppmuntra till ett julbord utan den där skinkan i år. Det gör vi på Djurens rätt varje år och varje år blir vi också fler som väljer vego. Men det som ger mig extra hopp inför den här julen är att de flesta av oss har förstått att människors köttätande hänger ihop med pandemier som den vi befinner oss i just nu.

...
 

Det här året önskar jag mig en djurvänligare framtid i julklapp. Främst för djurens skull, men också för att jag vill se mer släkt och vänner runt julbordet nästa år. En mer hållbar djurhållning i kombination med en högre andel växtbaserad livsmedelsproduktion ökar avsevärt de chanserna.

Därför vill jag be dig att välja bort grisen från tallriken, det har aldrig varit mer motiverat än just den här julen. 

Läs hela texten på Aftonbladet Debatt

Camilla Bergvall

Camilla Bergvall

Riksordförande
Dela: