Djurens Rätt
16 March 2017

Bakåtsträvande att slopa veganmaten Gävle!

Denna debattartikel publicerades ursprungligen i Gefle Dagblad den 16 mars 2017 av Camilla Björkbom och Emma Ekman, ordförande i Djurens Rätt Gävle-Sandviken.

Det finns så många väl dokumenterade fördelar med att äta mer vegetabilier och att aktivt motarbeta ett sådant val är både oklokt och egoistiskt. Fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetabilisk mat. Det är ett framtidsval både när det gäller klimatmål, hälsofördelar och på grund av den växande efterfrågan som finns på vegetabilisk kost av etiska skäl.

Precis som gymnasieeleverna som gick ihop och skrev en insändare här i Gefle Dagblad den 15/1 så är det eleverna som drabbas av det här beslutet. Och det är deras mat detta berör. De poängterar också mycket riktigt att en lakto-ovo-vegetarian kan äta veganskt men inte tvärtom. Ett bättre alternativ (av flera skäl) hade förstås varit att låta den vegetariska maten bli vegansk.

För dem som väljer en vegansk kost kan det finnas flera anledningar bakom beslutet. Det kan handla om att en inte vill bidra till djurs lidande i livsmedelsindustrin, att en vill minska sin klimatpåverkan eller att en vill göra ett bra val för sin hälsa. Oavsett vilken av dessa anledningar som ligger till grund så är det anmärkningsvärt att kommunen vill omöjliggöra det valet. Skolan, som ska vara en plats för kunskap borde om någon värdesätta och uppmuntra unga människors medvetna val.

Framtiden är grön och dit borde vi alla sträva. Ett färskt exempel på detta är Portugal som just röstat igenom en lag i parlamentet som gör det olagligt att inte erbjuda vegansk kost i offentlig verksamhet. Lagen förväntas ha implementerats redan inom sex månader och berör skolor, sjukhus och fängelser.

Om Gävle kommun saknar kunskap om den veganska matens fördelar eller behöver praktiska tips och råd så vill jag härmed bjuda in till seminariet "Mera vego! För dig som arbetar inom måltidssektorn". Det anordnas på Djurens Rätts mässa Vegovision i Göteborg om två veckor. Kom hit och inspireras och låt inte er kunskapsbrist gå ut över skoleleverna.

Gör om och gör rätt Gävle kommun!

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: