Djurens Rätt
13 December 2016

BAUHAUS slutar sälja fyrverkerier

Det närmar sig nyåret, och varje år skräms tusentals djur av fyrverkerier och annan pyroteknik, många så illa att de aldrig återhämtar sig.Det finns förvisso redan en lag som förbjuder smällare. Det är också förbjudet att köpa fyrverkeripjäser till minderåriga. Men lagen efterlevs inte alltid och bör utvidgas.

Djurens Rätt arbetar för att det ska bli förbjudet att sälja fyrverkerier till privatpersoner och att kommuner ska införa begränsningar för när fyrverkerier får användas. Men ett stort ansvar ligger också på återförsäljarna, och idag kom det positiva beskedet att byggvaruhuset BAUHAUS slutar sälja fyrverkeri.

– Fyrverkerier är fina att titta på, men de orsakar både personskador och bränder varje år. De är även skadliga för miljön, till exempel genom utsläpp av metaller, och skrämmer såväl hundar som hästar och vilda djur. Det finns ju mer harmlösa sätt att fira högtider på, säger Johan Saxne, marknadschef på BAUHAUS Sverige.

BAUHAUS är en av Europas ledande byggvaruhuskedjor med 270 varuhus i 18 länder.

Sedan tidigare har bl.a Axfood, City Gross, Coop, Ica Maxi och Willys tagit beslut om att inte heller sälja fyrverkerier i sina butiker.

Gör skillnad

Skriv under Djurens Rätts upprop mot fyrverkerier som skadar och skrämmer: www.djurensratt.se/fyrverkerier-och-smallare-skadar-djur.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: