Djurens Rätt
06 May 2022

Bläckfiskfabrik på väg att etableras i Spanien

Det är företaget Nueva Pescanova som har begärt miljötillstånd från de lokala myndigheterna för att kunna bygga en bläckfisksanläggning i Puerto Las Palmas på ön Gran Canaria. Dokumentationen som företaget delgett i samband med ansökan offentliggjordes nyligen och visar stora brister på information om de potentiella effekterna på det marina ekosystemet som omger anläggningen, såväl som på öns samhälle.

Det finns en gedigen forskning som visar att bläckfiskar har stor intelligens och välutvecklat känsloliv. Bläckfiskar är ensamlevande, uppfinningsrika djur med komplexa beteenden och behov. Karga uppfödningsmiljöer betyder stor risk för att bläckfiskarna far mycket illa.

– Vi ser mycket allvarligt på planerna då det finns tydliga tecken på att bläckfiskar kan uppleva stress, oro och smärta. Det är därför av stor betydelse att ansökan om miljötillstånd för att bygga och etablera bläckfiskfabriken inte godkänns, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt har nu, tillsammans med mer än 110 organisationer och forskare från hela världen, lämnat över en rapport om de allvarliga miljöriskerna i samband med den potentiella bygget av världens första bläckfiskfarm. Djurens Rätt har också framfört till EU-kommissionen att uppfödning av bläckfiskar inte ska vara tillåtet.

– Med rapporten hoppas vi att de här planerna hamnar i papperskorgen. Det här är inte den typen av livsmedelsinnovation världen behöver. Uppfödning av bläckfiskar är allt för riskfyllt, inte minst av djurskyddsskäl. De ska respekteras som individer med rätt att leva sina liv i enlighet med sina behov, avslutar Camilla Bergvall.

I rapporten som har lämnats in till myndigheterna utforskas djupgående de miljörisker som är förknippade med ett godkännande av en etablering av bläckfiskuppfödningen.

Läs rapporten här.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: