Djurens Rätt
27 January 2016

Bli vegan och rädda klimatet

Det var i samband med FN:s klimattoppmöte i Paris som SVT skrev om den forskning som bedrivs vid Chalmers, och som kortfattat går ut på att det kommer vara svårt att nå de klimatmål som vi behöver nå för att rädda världen utan att förändra våra matvanor. Och att av all kost så är det den veganska som är mest klimatsmart av alla.

Enligt de två forskarna vid Chalmers, Fredrik Hedenus och David Bryngelsson, så kommer en femtedel av växthusgasutsläppen i Sverige kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent.

För att förändra detta behöver vi alltså ställa om vår kost. Och då är den veganska maten mest klimatsmart av alla. Att äta veganskt minskar utsläppen av växthusgaser från 1,8 ton växthusgaser per person och år, vid en kost innehållande kött, ägg och mejeriprodukter, till 500 kilogram per person och år. Att ta bort köttet, men fortsätta äta mejeriprodukter och ägg, innebär en sänkning till endast 1,2 ton per person och år.

Den allra största mängden utsläpp kommer från djurens matsmältning, från stall och gödsel och från den energi det går åt att framställa fodret. Endast en mycket liten del av utsläppen står transporter för.

Källa och mer läsning

Chalmersforskarnas råd: "Bli vegan och rädda klimatet", SVT Väst, 5 december 2015

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: