Djurens Rätt
13 February 2018

Blir Frankrike nästa land att förbjuda pälsdjursfarmning?

Klicka här för att se kartan över länder med förbud i större format

Till år 2025 ska de sista pälsdjursfarmerna i Norge vara avvecklade om den norska regeringen får som de vill. Sedan tidigare finns i Europa förbud mot pälsdjursfarmning också i Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Nederländerna, Serbien, Slovenien, Storbritannien, Tjecken och Österrike.

Förbud mot pälsdjursfarmerna diskuteras också i Belgien, Tyskland (som har tagit ett beslut om strängare regler som bör innebära att pälsdjursfarmerna försvinner) och Luxemburg, medan andra länder har avvecklat delar av pälsdjursuppfödningen genom striktare regler, som Sverige har gjort med uppfödningen av rävar.

Och kanske blir Frankrike nästa land att förbjuda pälsdjursfarmningen. Ett lagförslag i Frankrikes parlament föreslår nu att pälsdjursfarmning ska förbjudas och att pälsprodukter måste märkas med information om hur många djur som dött för produkten och hur de har dödats.

Än så länge är det endast ett förslag och vägen till ett förbud är lång, men att det finns ett förslag och en diskussion om ett förbud i Frankrike är ett stort steg framåt och Djurens Rätt kommer att fortsätta följa utvecklingen.

I Sverige finns det ett starkt stöd för ett förbud hos det svenska folket – 8 av 10 svenskar vill att Sverige ska förbjuda den minkfarmning som förekommer. Motståndet mot pälsfarmerna är starkt bland samtliga riksdagspartiers väljare och endast 15 procent av svenska folket vill att minkfarmning ska vara tillåten. I Sverige dödas varje år omkring 1 miljon minkar på pälsdjursfarmerna.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: