Djurens Rätt
27 October 2017

Boden byter fyrverkerier mot lasershow för hundarnas skull

Istället för de traditionsenliga fyrverkerierna väljer Bodens kommun i år att satsa på en lasershow. Kommunen har tagit emot flera medborgarförslag, och det har lagts en motion, om att sluta med fyrverkerier och de har varje år fått rapporter om djur som far illa.

– Nu att vi prövar med en ljus och lasershow i stället, säger kommunalrådet Catarina Ask (MP) till P4 Norrbotten.

Djurens Rätt har under flera år arbetat för att stoppa fyrverkerier som skrämmer och skadar. Tidigare i år lämnade vi, tillsammans med flera andra organisationer, över ett upprop med 102 977 underskrifter till regeringen. Uppropet hade två uppmaningar: att förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner, samt att stoppa den i dag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.

Sedan år 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare. Det är också, enligt samma lag, förbjudet att köpa fyrverkeripjäser till minderåriga. Enligt lagen är det fullt jämförbart med att langa alkohol till personer under 18 år. Men lagen efterlevs inte alltid och Djurens Rätt anser att skyddet mot djur som far illa av fyrverkerier bör stärkas.

– Den nuvarande lagstiftningen bör utvidgas så att det blir förbjudet att sälja fyrverkerier som avger ljud- och ljusfenomen som djur reagerar negativt på till privatpersoner. Vi vill också att kommunerna inskränker möjligheterna att anordna fyrverkerier, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande.

Flera kommuner har tagit steg för att begränsa användningen av fyrverkerier. Arvika beslutade t.ex. förra året att inte arrangera ett kommunalt fyrverkeri och samtidigt avrådde de medborgarna från privat användning. I Ljusdal togs ett beslut om att fyrverkerier endast får skjutas från kl. 21 på nyårsafton till kl. 01 på nyårsdagen. Men det är just att avråda som kommuner kan göra, att förbjuda fyrverkerier är svårt. Mörbylånga, Vännäs och Sollentuna har gjort det, men i alla tre fallen revs besluten upp i högre instans.

Fler butikskedjor har också tagit ställning mot fyrverkerier. Fyrverkerier säljs inte hos till exempel Bauhaus, City Gross, Coop, Ica Maxi, Coop, Willys eller Hemköp. Hotell och slott som Clarion Hotel Arlanda Airport, Connect Hotel Skavsta, Quality Hotel Frösö Park och Häringe Slott tog förra året emot gäster med djur som far illa av fyrverkerier och erbjuder dem en fyrverkerifri miljö.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: